Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Taleban forsøgte at rekruttere på Facebook

Den islamistiske bevægelse har fået en Facebook-side bandlyst efter forsøg på rekruttering. Flere ekstremistiske grupper er begyndt at benytte sig af de sociale medier.

I få uger kunne man i mængden af babyfotos og statusopdateringer om vejret på Facebook også se nyheder og budskaber fra den pakistanske forgrening af den islamistiske bevægelse Taleban.

Den ekstremistiske bevægelse brugte ifølge avisen Los Angeles Times det sociale medie til bl.a. at rekruttere birdragydere til et nyt magasin, som hedder Ahyah-e-Khilafat. Fredag aften havde fan-siden 281 "likes" og blandt statusopdateringerne var der jobopslag som oversættere og skribenter til at skrive om "aktuelle emner omkring Jihad". Facebook fik dog lukket siden ned hen over weekenden. Men det er ikke første gang en ekstremistisk gruppe tyer til sociale medier.

De senere år er det blevet mere normalt for islamistiske militante grupper at benytte sociale, fordi de her kan sprede deres budskaber bredere og sigte  efter potentielle rekrutter, beretter Los Angeles Times. Især Al Qaeda er aktive på internettet. Det samme er den pakistanske gruppe Jamaat ud-Dawa, som også er at finde på Facebook. USA mener, at gruppen agerer spydspids for den milititante organisation Lashkar-e-Taiba. Gruppens leder Hafiz Muhammad Saeed ses i vesten og Indien som en af hovedkræfterne bag angrebene i Mumbai, der i 2008 dræbte 166 mennesker.

Indtil videre har de fleste ekstremistiske grupper holdt sig til nichesider på internettet - måske netop fordi de bliver lukket på de store sociale medier. Undtagelsen er dog Hamas, som af mange lande anses som en terroristorganisation. Gruppen har næsten 43.000 følgere på sin Twitter-profil.

Den pakistanske del af Taleban blev dannet i 2007, og er en sammensmeltning af fraktioner forenet omkring målet om at vælte den nuværende regering og indføre sharia eller islamisk lov. Gruppen har forbindelser til Al Qaeda, den afghanske del af Taleban og andre pakistanske militante grupper.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.