Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Tak for dine 16 år. Fuck af med dig«

Marinesoldaten, der slog Osama bin Laden ihjel, fortæller i et interview om problemerne ved at forlade SEAL Team 6 og følelsen af svigt fra det amerikanske forsvar.

Marinesoldaten, der affyrede de dræbende skud mod Osama bin Laden, er på spanden, nu hvor han går på pension fra det amerikanske forsvar. Det giver han udtryk for i et stort interview. ARKIVFOTO.
Marinesoldaten, der affyrede de dræbende skud mod Osama bin Laden, er på spanden, nu hvor han går på pension fra det amerikanske forsvar. Det giver han udtryk for i et stort interview. ARKIVFOTO.

Du kan komme under en slags vidnebeskyttelse og få et job med at køre med øl i Milwaukee.

Nogenlunde sådan lød tilbuddet til den amerikanske specialstyrke-soldat, der i 2011 slog al-Qaeda-lederen ihjel, da soldaten i efteråret gik på pension fra SEAL Team 6 og i den forbindelse spurgte sin overordnede, hvad de kunne tilbyde, hvis hans navn en dag kom frem, og han dermed var blottet for hævngerrige islamister.

Det fortæller soldaten i et interview med det amerikanske magasin Esquire, som har givet soldaten anonymitet og udelukkende kalder ham »The Shooter« - Skytten på dansk.

»De fortalte mig, at de kunne skaffe mig et job, hvor jeg skulle køre en lastbil med øl i Milwaukee,« siger Skytten til Esquire og forklarer, at sådan en situation vil indebære, at han og hans familie ikke må have kontakt med venner eller familie.

»Vi ville miste alt,« siger han.

Han er stået frem, fordi han dels vil fortælle sin version af historien fra natten til 2. maj 2011, da han sammen med resten af SEAL Team 6 trængte ind i et hus den pakistanske by Abbottabad og dræbte Osama bin Laden, og dels fordi han er skuffet over den behandling, han har fået, efter at han i september gik på pension efter 16 år som Navy SEAL.

»Jeg forlod The Seals en fredag, og sundhedsforsikringen for mig og min familie ophørte fredag midnat. Jeg spurgte, om der var nogen overgang fra min Tricare til Blue Cross Blue Shield (amerikanske sundhedsforsikringer, red.). De sagde, »Nej. Du er ikke længere i tjeneste, din dækning er forbi. Tak for dine 16 år. Fuck af med dig«,« siger Skytten.

Tiden som marinesoldat har blandt andet medført en række fysiske skader på Skyttens krop, ligesom han også er mentalt påvirket og i en periode gjorde sig overvejelser om at begå selvmord. Ægteskabet er også skrantet, men han bor stadig sammen med sin kone og børn, fordi der ikke er råd til to huslejer, skriver Esquire.

Magasinet har talt med en ven af Skytten, som ligeledes er marinesoldat, og han opsummerer problemstillingen således:

»Hvis jeg bliver dræbt næste gang, jeg bliver udsendt, så ved jeg, at der bliver sørget for min familie. Der vil blive betalt for universitet, og de vil have det fint. Men hvis jeg kommer tilbage med livet i behold og går på pension, så vil jeg ikke have en potte at pisse i eller et vindue at smide det ud af i resten af mit liv. Det er sørgeligt at sige, men det er bedre, hvis jeg bliver dræbt,« siger vennen.

Skytten forklarer, at der fortsat kommer de samme regninger i postkassen nu, som da han var aktiv soldat, men på grund af sin hemmelighedsfulde fortid kan han ikke skrive sine 16 år som Navy SEAL på sit CV og få et godt og velbetalt job.

»Jeg vil bare gerne være i stand til at betale alle de regninger, sørge for mine børn og tage den derfra. Jeg vil gerne bruge de ting, jeg har lært, og hjælpe andre så godt som muligt,« siger Skytten.

Læs hele interviewet: Man Who Killed Osama Bin Laden ... Is Screwed

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.