Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tænketank finder asyllov alarmerende

Tænketanken Freedom House kritiserer Danmarks nye asyllov for at »krænke de fundamentale frihedsrettigheder« og varsler en rapport om Danmark.

Loven, som udenrigsminister Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forleden forsvarede i Bruxelles, falder den amerikansk-baserede tænketank Freedom House for brystet. Tænketanken langer ud efter asylstramningerne, som regeringen med støtte fra et flertal i Folketinget netop har vedtaget.
Loven, som udenrigsminister Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forleden forsvarede i Bruxelles, falder den amerikansk-baserede tænketank Freedom House for brystet. Tænketanken langer ud efter asylstramningerne, som regeringen med støtte fra et flertal i Folketinget netop har vedtaget.

Også den amerikansk-baserede tænketank Freedom House langer nu ud efter de asyl-stramninger, som regeringen med støtte fra et flertal i Folketinget netop har vedtaget.

»Loven er en stor bekymring for os, især fordi Danmark historisk har været et af de lande, der klarer sig bedst i vore rapporter,« fastslår Sarah Repucci, der er direktør for tænketankens årlige rapport om de politiske frihedsgrader i verdens lande, »Freedom in the World«.

Rapporten for 2015 er netop offentliggjort, men den tager ikke de omstridte stramninger under behandling. Dette skyldes dog udelukkende, at loven kun var under forberedelse – ikke vedtaget – da rapporten gik i trykken, forklarer Sarah Repucci.

»Men den (loven, red.) vil blive nævnt i vores landerapport om Danmark, som bliver lanceret senere på året,« siger hun.

I den dugfriske årsrapport uddeler Freedom House generelt øretæver ud til de europæiske lande som følge af deres håndtering af flygtningekrisen.

»En voksende populisme i hele regionen sår tvivl om unionens evne til at opretholde høje standarder blandt nuværende og aspirerende medlemsstater,« hedder det blandt andet i rapporten.

»Vi har holdt meget nøje øje med de svar, der har været på den massive tilstrømning af migranter hen over Europa. Loven i Danmark er alarmerende – ikke kun fordi den krænker de fundamentale frihedsrettigheder, som alle har ret til, men også fordi den flytter den politiske diskurs længere ud mod det ekstreme højre,« påpeger Sarah Repucci, der anerkender, at alle lande har ret til at bestemme, hvordan man bedst håndterer sådan en omfattende tilstrømning.

»Men den politiske midte er nødt til genvinde kontrollen med debatten gennem forslag, der respekterer den grundlæggende værdighed og samtidig også tager hensyn til berettigede bekymringer om sikkerhed og kapacitet,« lyder forslaget fra Sarah Repucci. Hun frygter, at den danske lov vil bane vejen for lignende lovgivning i andre lande:

»Vi har også problemer med den måde, hvorpå den danske lov giver næring til xenofobiske forslag i andre lande, såsom Norge.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.