Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tårnhøj inflation i Venezuela udhuler folks købekraft

»Øjeblikket er kommet. Folk er dødtrætte af det her, siger demonstrant om præsidenten og en økonomi i ruiner.«

Oppositionen håber at kunne presse Maduro til at udskrive valg.
Oppositionen håber at kunne presse Maduro til at udskrive valg.

Forbrugerpriserne i Venezuela steg sidste år med 274 procent, oplyste det kriseramte lands centralbank torsdag.

Flere økonomer mener dog, at det faktiske tal er endnu mere alarmerende.

Torino Bank med hovedsæde i New York i USA sætter med prisen på fødevarer som målestok inflationen i 2016 til 453 procent.

Men uanset hvem der har ret, så er det et faktum, at priserne stiger så meget, at almindelige fødevarer og medicin efterhånden er uden for de fleste borgeres rækkevidde.

Venezuelas pengesedler er næsten ikke mere værd end det papir, de er trykt på, og det har udhulet folks købekraft.

Siden Nicolas Maduro afløste Hugo Chávez som præsident i 2013 er værdien af landets valuta, bolivar, faldet med 99,5 procent i forhold til den amerikanske dollar.

Det økonomiske kollaps fik onsdag hundredtusindvis af mennesker til at gå på gaden for at udtrykke deres utilfredshed med Maduro og hans regering.

Torsdag fortsatte demonstrationerne. Ikke med de samme store folkemængder som onsdag, men oppositionens ledere har indkaldt til demonstrationer igen fredag over hele Venezuela.

Desuden opfordres folk til at deltage i en »stillemarch« lørdag i Caracas for at mindes de otte personer, der er dræbt under urolighederne denne måned. Mandag vil Maduros politiske modstandere forsøge at mobilisere tilhængere til at blokere alle landets hovedveje.

Myndighederne har formået at blokere mange demonstrationer de seneste uger, og det har udløst voldelige sammenstød mellem kampklædte sikkerhedsstyrker og stenkastende unge.

Oppositionen håber at kunne presse Maduro til at udskrive valg.

»I dag viste Venezuelas befolkning, at den har forpligtet sig til dette mål,« siger Freddy Guevara, parlamentsmedlem for oppositionen.

Regeringen afviser dette og betegner demonstrationerne som et voldeligt og lovløst forsøg på at vælte præsident Maduros venstreorienterede regering med hjælp fra ideologiske modstandere i Washington.

»Øjeblikket er kommet. Folk er dødtrætte af det her. Vi har nået bunden, og jeg tror, at hvis vi går på gaden hver eneste dag, så vil vi fjerne denne regering,« siger Raquel Belfort, en af demonstranterne i Caracas torsdag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.