Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syriske oprørere bruger missiler mod fly

Oprørerne i Syrien har erobret russiske missiler, der nu anvendes mod præsident Assads luftvåben. Dansk militærekspert vurderer, at missilerne i oprørernes hænder kan få afgørende betydning i opgøret.

Onsdag skød oprørerne et jagerfly og en kamphelikopter ned. Foto fra Youtube.
Onsdag skød oprørerne et jagerfly og en kamphelikopter ned. Foto fra Youtube.

Oprørere i det nordlige Syrien har inden for det seneste døgn skudt to helikoptere og et jagerfly ned med små russisk-byggede, skulderbårne missiler.

Våbnene er ifølge oprørerne taget fra depoter på erobrede militærbaser, og de kan betyde en afgørende svækkelse af præsident Bashar al-Assads luftvåben, vurderer Peter Kim Laustsen, der er souchef og specialkonsulent på Forsvarsakademiet.

- Hvis oprørerne er i stand til at mindske regimets anvendelse af kampfly og helikoptere, vil præsident Assad have mistet en vigtig brik i sin evne til at fastholde sit greb om - ikke nødvendigvis hele landet - så om visse områder, fordi det vil hindre ham i at bruge sin luftoverlegenhed som kampmiddel mod oprørerne. siger Peter Kim Laustsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Onsdag skød oprørerne et jagerfly og en kamphelikopter ned, og dagen i forvejen fik de ram på yderligere en russiskbygget kamphelikopter, som en videooptagelse på YouTube viser bliver ramt i motoren af et lille jord-til-luft missil.

En tidligere analytiker i det amerikanske forsvarsministerium bekræfter over for The Washington Post, at der med stor sandsynlighed er tale om et lille varmesøgende missil.

Om missilerne i oprørshænder udgør en reel gamechanger- et vendepunkt - i den syriske konflikt er for tidligt at sige, vurderer Peter Kim Laustsen.

- Men man kan sige, at de vil være endnu et søm i den kiste, som mange mener, at præsident Assad er på vej ned i, fordi det fratager ham et kampinstrument, som han har kunnet bruge indtil nu, siger han.

De syriske oprørere har uden held længe spurgt sine vigtigste våbenleverandører i Qatar og Saudi-Arabien om amerikanske Stingermissiler - som er af den samme type som de russiske - for at kunne svare igen mod det syriske luftvåbens massive bombninger. Men da USA har tilkendegivet, at landet ikke vil tillade den eksport, af frygt for at de skal falde i terroristers hænder, har oprørerne været tvunget til at erobre våbnene selv, og de har nu lagt instruktioner ud på nettet om, hvordan de anvendes.

CNN oplyser, at oprørerne under et angreb mod en base i sidste uge alene her sikrede sig 300 russiske, skulderbårne missiler, hvoraf halvdelen dog ikke kunne bruges, fordi de manglede visse affyringskomponenter. Den engelske avis The Guardian oplyser imidlertid, at oprørerne har erobret mindst fire store baser og sikret sig et betydeligt antal missiler af typerne SA-7, SA-16 og efter billeder at dømme også den nyeste model SA-24, Avisen peger dog på, at der kan være tale om demonstrationsmodeller, fordi russerne ikke har ville sælge SA-24erne til syrerne,

De skulderbårne missiler har vist deres værdi i adskillige konflikter og er efterspurgte.

- Det er generelt effektive våben. De er nemme at transportere rundt, og når man skyder, kan skytten hurtigt komme væk og i dækning. Samtidig vil alene det faktum, at man ved, at de har dem, afskrækker piloter fra at flyve ind i disse områder, med mindre de får ordre til det. Yderligere så man i Afghanistan, at leveringer af amerikanske, skulderbårne Stingermissiler havde stor effekt på russernes evne til at bruge deres kamphelikoptere, siger Peter Kim Laustsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.