Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syrisk opposition beder om hjælp: Fjern Assad med magt

Syrisk oppositionsleder kræver handling fra Vesten i kampen mod det syriske styre. Udenrigsministeren er enig.

Udenrigsminister Kristian Jensen fik onsdag en direkte opfordring fra præsidenten for den syriske oppositionskoalition Etilaf: Fjern nu Bashar al-Assad fra magten. Scanpix/Heine Pedersen
Udenrigsminister Kristian Jensen fik onsdag en direkte opfordring fra præsidenten for den syriske oppositionskoalition Etilaf: Fjern nu Bashar al-Assad fra magten. Scanpix/Heine Pedersen

Gaziantep. Danmark og de øvrige EU-lande bør i langt højere grad arbejde målrettet for at vælte den syriske præsident, Bashar al-Assad.

Det var blandt ønskerne, da præsidenten for den syriske oppositionskoalition (Etilaf), Anas al-Abde, onsdag mødtes med udenrigsminister Kristian Jensen i den sydtyrkiske millionby Gaziantep nær den syriske grænse.

- Jeg oplever, at det internationale samfund tøver, hvor det burde handle, siger Anas al-Abde.

- Den eneste løsning for Syrien er at fjerne Bashar al-Assad og 100-200 af hans nærmeste mænd. De er ansvarlige for alle drabene, siger oppositionspræsidenten fra sit eksil.

Ifølge al-Abde vil Syrien hurtigt kunne komme på fode igen, hvis præsidenten falder.

- Det er ikke som i Irak. Problemet i Syrien er ikke de grundlæggende samfundsinstitutioner, men de som har kapret dem, siger han.

Danmark støtter oppositionskoalitionen Etilaf. Udenrigsminister Kristian Jensen er enig i, at på sigt er reelle fremskridt i Syrien betinget af, at al-Assad vippes af magten.

- Man kan diskutere hastigheden og timingen. Men der hersker ingen tvivl om, at Assad skal ud, før der kommer en varig løsning for Syrien, siger Kristian Jensen.

Ifølge ministeren er den store udfordring fortsat, at Iran og Rusland ikke viser tegn på, at de er klar til at fjerne den omstridte syriske præsident.

- Og før vi får skabt en situation, hvor de kan se en fordel i at trække støtten til Assad, kommer vi ikke videre, siger han.

Mens en koalition af vestlige lande med USA i spidsen bekæmper radikaliserede islamister i Irak og Syrien, glimrer de vestlige landes indsats mod det syriske regime i Damaskus ved sit fravær.

Det har fået flere kritikere til at hævde, at det internationale samfund reelt hjælper Bashar al-Assad ved at bekrige hans fjender.

Danmark bidrager for tiden med F-16-kampfly, der overflyver Irak og Syrien fra en base i det sydlige Tyrkiet. Selv om den indsats i sidste ende kan komme det syriske regime til gode, er det den rette vej at gå, mener Kristian Jensen:

- Når Islamisk Stat voldtager og myrder sig hele vejen igennem Irak og Syrien, kan man ikke bare lade stå til, fordi indsatsen vil hjælpe en anden, som vi ikke kan lide.

- Men samtidig med kampen mod Isil (Islamisk Stat red.) skal vi øge det politiske og økonomiske pres på Syrien for at sikre den transaktion, der er nødvendig, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.