Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syrisk flygtning giver førstehjælp til tysk nazist

En tysk nynazist kørte galt i sin bil og blev reddet af en syrisk flygtning, der gav ham førstehjælp. Først nægtede han at takke sin rednings-­mand, men nu har den hospitalsindlagte højreekstremist ændret mening.

Det nynazistiske NPD og dets mange tilhængere er et kontroversielt emne i Tyskland. Arkivfoto: Fabrizio Bensch/Files
Det nynazistiske NPD og dets mange tilhængere er et kontroversielt emne i Tyskland. Arkivfoto: Fabrizio Bensch/Files

Det er svært at forestille sig en større streg i regningen for en overbevist nazist end at blive reddet af en velmenende asylansøger fra det lokale asylcenter.

Ikke desto mindre er det netop det, der er sket for den 29-årige Stefan Jagsch, som er spidskandidat for Tysklands nynazistiske parti, NPD, i delstaten Hessen.

I midten af marts mistede den 30-årige nynazist kontrollen over sit køretøj og ramlede ind i et træ på vejen mellem de hesssiske landsbyer Altenstadt og Büdingen-Düdelsheim. Ifølge lokale myndigheder var en syrisk og en sudanesisk asylansøger på pletten og kunne trække den hårdt sårede politiker ud af den forulykkede bil, hvorpå de gav ham tiltrængt førstehjælp.

I mellemtiden har journalisten Hanning Voigts fra avisen Frankfurter Rundschau afækket, at den forulykkede nazist reelt blev hjulpet af en buschauffør og en syrisk flygtning. De barmhjertige samaritanere var sammen med andre asylansøgere undervejs i en bus, da de tilfældigvis kom forbi ulykkesstedet.

Nazistisk ros

I første omgang var der nazistisk ros til de syriske flygtninge, hvis snarrådige førstehjælp ifølge den lokale NPD-formand, Jean Christoph Fiedler, var en »udpræget god og human handling«. Den forulykkede ny­nazist, der efter omstændighederne har det godt, var dog mere skeptisk, eftersom han hverken kan erindre årsagen til ulykken eller selve redningen. Faktisk tvivlede han i første omgang på, at asylansøgere kunne være hans redningsmænd:

»Hvis det virkelig forholder sig sådan, at det var syriske flygtninge, der hjalp mig, er det prisværdigt. Men bare fordi at jeg læser det sådan i avisen, er det ikke noget faktum,« sagde den nynazistiske søndagsbilist til det lokale TV-program Hessenschau.

Siden gik tyske medier på jagt efter de to asylansøgere og fandt frem til to personer på et nærliggende asylcenter. Efter fremkomsten af de nye oplysninger har Stefan Jagsch til at droppe sine forbehold over for sine redningmænd.

»Så snart det går mig bedre, vil jeg også gerne takke dem personligt,« lyder det i en statusopdatering på politikerens facebookside, hvor han også understreger, at han selv ville komme ofre for trafikulykker til hjælp uanset deres nationalitet eller politiske overbevisning.

NPD kæmper generelt med svindende opbakning i Tyskland, ikke mindst på grund af opblomstringen af det indvandringskritiske højreparti Alternative für Deutschland.

Ikke desto mindre fik de tyske nynazister ved kommunalvalgene i Hessen i begyndelsen af marts et overraskende godt valg med 10,2 procent af stemmerne. Under valgkampen tordnede Stefan Jagsch mod flygtninge og migranter, som han beskrev som »nasserøve« og »lovløse aber«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.