Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syriens oprørere lover fortsat kamp hvis fredsmøde fejler

Hvis forhandlingerne i Astana ikke lykkes, har vi ikke andet valg end at kæmpe videre, siger oprørstalsmand.

FN's særlige udsending i Syrien, Staffan de Mistura (med ryggen til), taler med lederen af den syriske oppositions delegation, Mohammed Alloush (t.h.), under forhandlingerne i Astana mandag. Scanpix/Kirill Kudryavtsev
FN's særlige udsending i Syrien, Staffan de Mistura (med ryggen til), taler med lederen af den syriske oppositions delegation, Mohammed Alloush (t.h.), under forhandlingerne i Astana mandag. Scanpix/Kirill Kudryavtsev

Astana. Syriske oprørere vil genoptage deres kamp mod præsident Bashar al-Assads regime, hvis der ikke kommer noget ud af de fredsforhandlinger, der mandag blev indledt i Kasakhstans hovedstad, Astana.

Rusland, Tyrkiet og Iran havde håbet, at oprørere og repræsentanter for Syriens regering for første gang ville forhandle ansigt til ansigt.

Det er landene bag forhandlingerne.

Men oprørerne trak sig. De siger, at Assad-styret bryder våbenhvilen ved fortsat at bombe områder omkring hovedstaden Damaskus.

Chefforhandler Mohammed Alloush fastholder, at forhandlingerne ikke kan rykke sig, før våbenhvilen er sikret.

- Vi vil ikke gå videre til de næste faser, før det reelt sker på landjorden, sagde han.

Oprørerne deltog i indirekte forhandlinger og mødtes med Rusland, Tyrkiet og FN. Møder, som en oprørstalsmand betegnede som "lange og produktive".

- Hvis forhandlingerne lykkes, støtter vi forhandlingerne, siger en anden oprørstalsmand, Osama Abu Zeid.

- Men hvis de ikke lykkes, har vi desværre ikke andet valg end at fortsætte med at kæmpe.

Som ventet var der ikke noget gennembrud på førstedagen af fredsforhandlingerne i Astana.

- Det har ikke været en dårlig dag, siger en vestlig diplomat til nyhedsbureauet AFP.

- Delegationerne mødtes og fremlagde deres præsentationer, siger diplomaten.

Flere tidligere fredsmøder i Genève har ikke ført resultater med sig. Ved de møder, der foregik under FN's ledelse, har medlemmer af den politiske opposition stået for forhandlingerne med regimet.

Denne gang er det medlemmer af de væbnede grupper, der forhandler. Repræsentanter fra den politiske opposition fungerer som rådgivere.

Forhandlingerne fortsætter efter planen tirsdag.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.