Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syriens opposition enige om at samle sig

Ny syrisk koalition skal sikre, at kampen mod præsident Assad bliver mere effektiv og skal forsøge at øge den internationale støtte til oprørerne.

SYRIEN: Efter ugelange forhandlinger i Qatars hovedstad Doha, er de syriske oppositionsgrupper blevet enige om at samle sig i en ny stærkere koalition mod præsident Assad.

Ifølge TV-selskaberne BBC og al-Jazeera samt nyhedsbureauet Reuters, er de mange grupper blevet enige om at danne en koalition med det alenlange navn, Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces, eller som det ses forkortet, SNC.

Den forkortelse bruges dog også af den største gruppe i koalitionen, Syrian National Council, så det mest benyttede navn bliver formentligt Syrian National Coalition. Specielt fordi Syrian National Council efter amerikansk pres står til at miste sin lederstatus, fordi gruppen anses for at være ude af trit med befolkningen og de oprørere der kæmper i Syrien.

- En første aftale er blevet underskrevet, og søndag aften skal der vælges en præsident for koalitionen samt en vicepræsident, siger en repræsentant for Det Muslimske Broderskab, som udgør hovedparten af den ene tredjedel, som islamisterne fylder i koalitionen.

De op mod 60 medlemmer af koalitionens generalsekretariat skal siden vælge en ti smand stor forsamling, der skal fungere som en overgangsregering og skal have bemyndigelse i de områder, som oprørsstyrkerne og herunder ikke mindst Den Frie Syriske Hær erobrer fra regeringshæren.

Det hidtidige SNC, Syrian National Council har dog meget svært ved at acceptere, at dets lederposition er fortid. En af forhandlerne i koalitionen understreger til gengæld overfor Reuters, at tiden nu er så fremskreden, at det er »sidste chance« for SNC for at være med og at resten af koalitionen er parat til at fortsætte uden dem.

Det ventes, at den prominente oppositionsfigur Riad Seif, der har været organisator af demonstrationer med Assad i Syrien vil blive koalitionens første leder. Han nyder på forhånd respekt i udlandet, og vil være den, der skal søge at få øget den internationale støtte til oprørerne.

Den nye koalition vil også etablere et særligt militærråd, der skal have direkte forbindelse med de væbnede oprørsgrupper inde i Syrien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Business
  • Politiko
  • Nationalt
  • Globalt
  • Debat
  • Kultur
  • Livsstil
  • AOK
  • Shop
  • E-avis