Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Syriens infrastruktur hårdt ramt af kampe

Lufthavnen i Damaskus lukket af kampe mellem oprørere og regeringsstyrker, mens internet og telefoner er afbrudt i store dele af landet.

SYRIEN: Krigen mellem de syriske oprørere og præsident Bashar al-Assads regime har taget en dramatisk vending.

For første gang lykkedes det torsdag og fredag for oprørerne at afskære vejen fra den internationale lufthavn udenfor Damaskus til selve hovedstaden, og i mere end et døgn var al flyvning til og fra lufthavnen indstillet, mens oprørere ifølge egne oplysninger beskød militærets stillinger inde på lufthavnsområdet. En af betonbanerne skulle også være ramt.

Fredag var situationen præget af modstridende oplysninger om kampene langs vejen og lufthavnen.

CNN rapporterer, at vejen er blevet genåbnet efter regeringsfly bombede oprørernes stillinger, men at flytrafikken stadig er indstillet. Disse oplysninger stammer fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

En embedsmand i lufthavnen sagde samtidig til AFP, at lufttrafikken fredag var normal, mens direktøren for Syrian Air sagde, at lukningen skyldtes »et teknisk problem på en af startbanerne, som hurtigt blev udbedret«. Ifølge Reuters havde flere mellemøstlige selskaber indstillet flyvningerne fredag.

Til gengæld ligger det helt fast, at det meste af Syrien for første gang er uden internet- og telefonforbindelse.

Regeringen beskylder oprørerne for at være årsag til det kommunikationsmæssige blackout, men eksperter peger ifølge al-Jazeera og avisen Daily Mail på, at det er regimet, der står bag lukningen.

Blandt oprørerne ses regimets afbrydelse af linjerne som en mulig optakt til en militær storoffensiv, hvor lukningen skal vanskeliggøre kommunikationen mellem oprørerne.

- Jeg frygter, at lukningen er optakt til en massakre i Damaskus, siger en af oppositionens repræsentanter i Cairo, Abdib Shishakly, ifølge avisen Daily Mail.

I USA følger internetsikkerhedsfirmaet Renesys udviklingen i Syrien, og herfra siger cheftekniker Jim Cowie ifølge avisens internetudgave, at det syriske blackout kom som et lyn fra en klar himmel:

- Det hele skete i løbet af tre-fire minutter. Det så ud, som når lyset slukkes, siger han og tilføjer, at det samme mønster kunne ses i Egypten i 2011 under opstanden mod præsident Mubarak.

Talsmanden for der amerikanske udenrigsministerium, Victoria Nuland, kalder mørklægningen i Syrien for et »desperat forsøg fra Assad på at klynge sig til magten«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.