Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sydkorea: Nordkorea gennemfører atomprøvesprængning

Nordkorea har tirsdag morgen dansk tid gennemført en atomprøvesprængning, oplyser Sydkoreas forsvarsministerium, efter der blev registreret seismisk aktivitet på 4,9 på Richterskalaen.

NORDKOREA: »Vi har fået oplyst af sydkoreanerne, at der har været en nordkoreansk atomprøvesprængning«, siger en diplomat fra FNs Sikkerhedsråd til Reuters på betingelse af anonymitet.

Samtidig oplyser det internationale atomagentur The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO), at placeringen af den seismiske aktivitet fandt sted omtrent samme sted som de atomprøvesprængninger, Nordkorea gennemførte i 2006 og 2008, og at aktiviteten havde »tydelige eksplosionslignende kendetegn«.

Nordkorea, der i længere tid har truet med en tredje atomprøvesprængning, havde allerede mandag advaret Kina og USA om landets planer om at foretage en prøvesprængning, oplyser Sydkoreas nyhedsbureau Yonhap ifølge Reuters.

Og blot to timer inden, at USAs geologiske overvågningscenter (USGS) registrerede den første aktivitet, havde Nordkorea truet med at foretage en »handling af høj intensitet... så landet umiddelbart efter, en ordre er blevet udstedt, kan ødelægge Amerika og den sydkoreanske marionet-hær...«.

Truslen kom på et møde i det regerende parti og blev rapporteret af det statsdrevne nyhedsbureau KCNA.

Det isolerede land, som i henhold til FNs sikkerhedsråds resolutioner har forbud mod at udvikle atom- og missilteknologi, har endnu ikke kommenteret aktiviteten.

Seismisk aktivitet forekommer normalvis ikke i Nordkorea, men ifølge Reuters kan det tage timer - endda dage - før det bliver officielt afgjort, om en atomprøvesprængning har fundet sted.

Sydkoreas forsvarsministerium mener dog, at den seismiske aktivitet i nabolandet kan være resultatet af en 6-7 kiloton eller stærkere atomprøvesprængning.

I sidste måned strammede FNs Sikkerhedsråd sanktionerne mod Nordkorea som en reaktion på, at landet i december foretog en raketaffyring. Tidligt tirsdag morgen oplyser sikkerhedsrådet, at det på baggrund af de seneste begivenheder har indkaldt til hastemøde tirsdag klokken 15 dansk tid.

Det internationale atomagentur CTBTO siger samtidig, at hvis aktiviteten i Nordkorea med sikkerhed viser sig at være en atomprøvesprængning, er handlingen en trussel mod international fred og sikkerhed.

»Hvis det bekræftes som en atomprøvesprængning, vil denne handling udgøre en klar trussel mod international fred og sikkerhed,« siger sekretariatschef Tibor Toth i en pressemeddelelse.

Imens oplyser en vestlig diplomat i Wien, hvor CTBTO er baseret, at »det helt sikkert ligner en atomprøvesprængning.«

Ifølge USGS fandt skælvet sted klokken 11.57 lokal tid, og epicentret lå i en dybde af blot én kilometer og tæt på Nordkoreas mest kendte atomprøvesprængningsområde.

BNB/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.