Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sydkorea får sin første kvindelige præsident

Den ene af de to præsidentkandidater i Sydkorea har erkendt sit nederlag, og dermed får det mandsdominerede land sin første kvindelige statsleder nogensinde i skikkelse af Park Geun-hye, også kaldt »Notebook-prinsessen«.

Park Geun-hyes (billedet) har vundet præsidentvalget i Sydkorea og er dermed landets første kvindelige statsleder.
Park Geun-hyes (billedet) har vundet præsidentvalget i Sydkorea og er dermed landets første kvindelige statsleder.

Den asiatiske stormagt Sydkorea får sin første kvindelige præsident i landets historie.

Det står klart, efter at Park Geun-hyes modstander i præsidentvalget, Moon Jae-in, onsdag erkender, at løbet er kørt. Det beretter flere sydkoreanske medier ifølge Reuters.

Park Geun-hye har ført klart i meningsmålinger forud for afgørelsen, men ifølge sydkoreanske medier endte det kun med en smal sejr til »Notebook-prinsessen«, som hun kaldes af flere kritikere grundet manglende originalitet i sin politik, lyder det.

Selv om det længe har set ud til, at en kvinde har stået til sejren i det mandsdominerede Sydkorea, har det fyldt mindre end forventet i den offentlige debat, sagde Geir Helgesen, seniorforsker på Nordisk Institut for Asien Studier ved Københavns Universitet, tirsdag til Berlingske Nyhedsbureau.

- Hendes familierelationer har fyldt mere i debatten. Oppositionen har forsøgt at korsfæste hende på, at hun har været aktiv politiker i sin fars diktatur. Som meget ung kvinde overtog hun rollen som »first lady«, da hendes mor blev slået ihjel i et attentat, og man siger så, at hun offentligt skal tage afstand til faderens ugerninger, fortalte Geir Helgesen.

- På det punkt har Park Geun-hye efter min vurdering været meget klog ved at sige, at hun bestemt tager afstand til ugerninger, men at hun da bestemt ikke kan tage afstand til sin egen far. Det er klogt at sige i et land, hvor familien spiller en ekstremt stor rolle, lød det.

Den konservative Park Geun-hye adskiller sig fra den afgående præsident, Lee Myung-bak, ved at vælge fløjlshandsken frem for jernnæven over for den kommunistiske nabo i nord.

- Hun står for en dialog med Nordkorea. Hun tror simpelthen ikke på Lee Myung-baks hårde linje. Man må sige, at det rent verdens- og sikkerhedspolitisk er en meget fornuftig ting i Nordøstasien, mener den danske forsker.

I 1961, otte år efter afslutningen på Korea-krigen, greb hendes far, general Park Chung-hee, magten ved et militærkup. I 1979 blev han myrdet af efterretningschef Kim Jae-kyu, der var hans nære ven.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.