Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sydkorea: Der er mindre spor af brint efter bombesprængning

Ifølge sydkoreanske efterretninger var det muligvis ikke en brintbombe, der blev prøvesprængt i Nordkorea.

Kim Jong-Un under prøvesprængningen.
Kim Jong-Un under prøvesprængningen.

Sydkorea er onsdag i fuld gang med at undersøge, om naboen Nordkorea reelt har prøvesprængt en brintbombe, hvilket de nordkoreanske myndigheder påstår.

De første tegn tyder på, at Nordkorea muligvis har tilsat hydrogen til den seneste atomsprængning, lyder det fra Sydkoreas forsvarsministerium ifølge lokale medier.

- Vi vil vide det med sikkerhed, når vi har fået undersøgt det til bunds, men som vi forstår det, er en mindre mængde brint blevet tilsat i den fjerde atomprøvesprængning, siger ministeriets talsmand Kim Min-seok ifølge MoneyTodays hjemmeside.

Nyhedsbureauet Yonhap rapporterer, at myndighederne i Sydkorea endnu ikke er helt overbevist om, at Nordkorea vitterlig har prøvesprængt en brintbombe, hvilket det nordkoreanske styre hævder.

Men i en regeringserklæring, som blev læst op på tv, siger den sydkoreanske regering, at den "stærkt fordømmer", at nordkoreanerne har gennemført en fjerde atomprøvesprængning i strid med FN's Sikkerhedsråds resolutioner og trods gentagne advarsler "fra os og det internationale samfund".

Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, har indkaldt til et krisemøde.

- Dette er ikke blot en grov provokation over for den nationale sikkerhed. Det er også en trussel mod vor fremtid og en trussel mod den internationale fred og stabilitet, siger Park.

- Vi vil træffe alle nødvendige foranstaltninger - deriblandt yderligere sanktioner fra Sikkerhedsrådet - så Nordkorea komme til at betale prisen for prøvesprængningen, hedder det i en officiel erklæring fra Seoul.

I de sydkoreanske reaktioner bliver det ikke kommenteret, at Nordkorea hævder, at det reelt har prøvesprængt en brintbombe.

Blandt andet har det sydkoreanske meteorologiske institut ikke kunne opfange stråling efter den angivelige sprængning, der først blev registreret som et jordskælv med en styrke på 5,1.

Sydkorea har som konsekvens af Nordkoreas udmelding sat militæret til at være i alarmberedskab og øget overvågningen af nabolandet, skriver Reuters.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.