Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sydeuropa lammes af strejker i dag

Millioner af mennesker ventes onsdag at gå på gaden i det sydlige Europa i en fælleseuropæisk demonstration mod arbejdsløshed og offentlige besparelser.

- Proletarer i alle lande, foren jer.

Sådan sluttede afdøde Karl Marx sit berømte kommunistiske manifest af, og onsdag vil en stor del af Europas arbejdere følge opfordringen.

Der er der nemlig lagt op til aktions- og solidaritetsdag på tværs af Europa, og det indebærer demonstrationer og generalstrejker mod den stigende arbejdsløshed og de omfattende offentlige besparelser, skriver BBC på sin hjemmeside. Ifølge den britiske TV-kanal er intet mindre end 40 forskellige grupperinger fra 23 europæiske lande involveret i onsdagens demonstrationer, som især vil finde sted i Sydeuropa.

I lande som Spanien, Grækenland, Portugal og Italien ventes millioner af mennesker på gaden, og der er også planlagt demonstrationer i Belgien, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og en række af EUs øststater.

Onsdagens aktion, som ventes at lamme trafikken på store dele af kontinentet, sker blandet andet på opfordring fra den europæiske arbejdstagerorganisation European Trade Union Confederation.

Den opfordrer i en pressemeddelelse de europæiske ledere til at skrue ned for spareblusset.

- Besparelser er en total blindgyde, som skal ophæves, skriver organisationen i en pressemeddelelse, som BBC har set.

Samtidig opfordrer European Trade Union Confederation politikerne til at gribe ind og gøre noget ved arbejdsløsheden.

- Formålet med denne europæiske aktions- og solidaritetsdag er at få Europas ledere til at vise deres vilje til virkelig at tage fat om de forringede beskæftigelsesmuligheder og for at få dem til at reagere på den stigende sociale angst, som de europæiske borgere føler, skriver European Trade Union Confederation på sin hjemmeside.

I det gældsplagede Grækenland er der varslet en omfattende generalstrejke, det bliver den tredje af sin art på blot to måneder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.