Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sydafrikas Zuma undskylder misbrug - men nægter at gå af

Præsident Zuma undskylder for misbrug, og oppositionen i Sydafrika kræver ham fjernet fra posten.

Arkivfoto
Arkivfoto

Cape Town: Med klar røst og alvorstung attitude slog Sydafrikas præsident fredag på nationalt tv fast, at han respekterer en dom fra landets forfatningsdomstol, som lyder, at han har misbrugt skattekroner til et privat byggeri.

Men trække sig fra præsidentposten, som oppositionen i landet har krævet, viste den 73-årige leder ingen tegn på at ville - overhovedet.

Domstolen har slået fast, at han har misbrugt millioner af skattekroner til et privat byggeri.

Zuma lover, at han vil efterkomme dommen, som han byder velkommen.

- Jeg vil gerne slå fast, at jeg aldrig forsætligt og velovervejet har forsøgt at krænke forfatningen, som er landets øverste lov, siger Jacob Zuma blandt andet i tv-talen.

Tv-talen var ventet med stor spænding. Spekulationerne forud gik på, om han ville klamre sig til magten, eller faktisk erkende at en alvorlig overtrædelse af forfatningen er uforeneligt med posten som præsident.

Præsidenten siger, at han vil betale penge tilbage til staten, som dommen kræver.

Sydafrikas største oppositionsparti, Demokratisk Alliance, sagde fredag, at det kræver Jacob Zuma fjernet fra posten.

Også Mathews Phosa, der er tidligere leder af Zumas eget parti, African National Congress (ANC), kræver Zumas afgang.

- Jeg undskylder på egne og på regeringens vegne, siger Zuma om det faktum, at der er gået så længe, før han for alvor reagerer på sagen.

Domstolen slog torsdag fast, at Zuma skal tilbagebetale nogle af de mange millioner dollar, han har brugt af skatteydernes penge til at udbygge sit private hjem.

Zuma har ifølge beregninger fra 2014 brugt 24 millioner dollar, svarende til cirka 158 millioner kroner, på at ombygge sit landsted.

Blandt andet har han fået bygget en swimmingpool, en hønsegård, en indhegning til kvæg og et amfiteater.

Jacob Zuma har tidligere påstået, at alle ombygningerne er sket af sikkerhedsmæssige årsager.

Tidligere har en statslig undersøgelse - bestilt af Zuma selv - konkluderet, at swimmingpoolen er en nødvendig sikkerhedsforanstaltning i tilfælde af brand.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.