Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sydafrikas opposition kræver korrupt præsident fjernet

Parlamentet i Sydafrika gør klar til at stemme ja eller nej til, hvorvidt det har tillid til præsident Zuma.

Zuma-modstandere protesterer tirsdag i Pretoria forud for tillidsafstemningen mod præsidenten. Reuters/Siphiwe Sibeko
Zuma-modstandere protesterer tirsdag i Pretoria forud for tillidsafstemningen mod præsidenten. Reuters/Siphiwe Sibeko

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, er en "korrupt" politisk leder, som skal afsættes fra landets øverste embede.

Det mener oppositionen, som tirsdag vil stemme imod ham i en tillidsafstemning. Det er den ottende af slagsen i løbet af de otte skandalefyldte år, Zuma har været ved magten.

»Siden vort demokratis opståen har der aldrig været så meget på spil,« siger Mmusi Maimane, leder af oppositionspartiet Demokratisk Alliance (DA), til sine kolleger i parlamentet forud for afstemningen.

»Valget står mellem rigtigt og forkert, mellem godt og ondt. Stem med jeres samvittighed og fjern denne korrupte og nedbrudte præsident fra embedet.«

Debatten i parlamentet varede omkring en times tid, inden medlemmer ved 16-tiden dansk tid gjorde sig klar til at stemme.

Afstemningen er også en prøve på, om Zumas eget parti, African National Congress (ANC), er samlet.

Internt i partiet har der lydt kritik af Zuma på grund af de mange korruptionsskandaler, han har været involveret i.

Også præsidentens økonomiske kurs, der har resulteret i en tårnhøj arbejdsløshed og svag økonomisk vækst, kritiseres af ANC-medlemmer.

Det er dog ventet, at præsidenten overlever tillidsafstemningen tirsdag. ANC har et flertal på 249 af de 400 pladser i Sydafrikas parlament.

Det er den første hemmelige tillidsafstemning mod Zuma. De foregående har været åbne afstemninger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.