Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sveriges nationalbank jager mønter for milliarder

På den anden side af Øresund er Riksbanken i gang med en møntombytning. Derfor skal den nu lede efter mønter.

Greta Garbo erstatter Calr von Linné på de nye svenske sedler. Free/Riksbanken
Greta Garbo erstatter Calr von Linné på de nye svenske sedler. Free/Riksbanken

Stockholm. Den svenske nationalbank, Riksbanken, opfordrer alle borgere til at åbne pungen, kigge i skufferne og vende puderne i sofaen. De gamle en-, to-, og femkroner bliver nemlig snart ugyldige.

Og dem er der ganske mange af, siger Riksbanken i et interview med den svenske avis Aftonbladet.

- Der er nu kun få måneder tilbage, indtil de gamle mønter bliver ugyldige, og der findes fortsat meget mønt ude i samfundet.

- Det går ikke, at man venter til slutningen af juni med at gøre dette her. Så mange mønter kan banken ikke tage imod på en gang. Så man skal starte nu, siger afdelingschef ved Riksbanken Christina Wejshammar til Aftonbladet.

Ud over mønterne udgår også de gamle 100-krone-sedler, der kan kendes på et billede af botanikeren og lægen Carl von Linné, og 500-krone-sedlen med Karl XI på udgår også.

Samlet savner Riksbanken 1,4 milliarder svenske mønter til en værdi af to milliarder svenske kroner.

Ifølge Aftonbladet har Riksbanken regnet sig frem til, at den gennemsnitlige svenske husholdning har 514 svenske kroner liggende i mønter.

Riksbanken skønner, at den gennemsnitlige husholdning har 203 mønter liggende i skåle og dåser, 139 kroner i sparegrise, 59 kroner i tegnedrengen, 24 kroner i bilen, 19 kroner i forskellige lommer og 21 kroner i håndtasker. 49 kroner befinder sig andre steder.

Mens Riksbanken håber, at folk finder og kommer af med deres penge, så tror de kun på, at omkring halvdelen vender tilbage til banken, før de bliver ugyldige.

- Vi håber, at vi tager fejl. For det er virkelig farvel og tak til de her mønter.

- Men det er helt håndterbare beløb, som man burde kunne nå at komme af med, siger Christina Wejshammar.

De nye mønter og sedler er allerede sendt i omløb. På den nye 100-krone-seddel er Carl von Linné blevet erstattet af skuespillerinden Greta Garbo, og 500-krone-sedlen prydes nu af operasangeren Birgit Nilsson.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.