Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sveriges borgerlige opposition har fået ny frontfigur

Den nye partileder for Moderaterna i Sverige er blevet udpeget. Det er som ventet Anna Kinberg Batra, der skal løfte arven efter tidligere statsminister og partileder Fredrik Reinfeldt.

Den tidligere svenske statsminister Fredrik Reinfeldts efterfølger som partileder for Moderaterna i Sverige bliver som ventet den 44-årige Anna Kinberg Batra. Det skriver flere svenske medier.

Udnævnelsen af den nye partileder og borgerlige spidskandidat til statsministerposten fandt sted under en ekstraordinær partikongres i Solna lørdag.

I sin afskedstale ved partikongressen fortalte Fredrik Reinfeldt, hvad der i første omgang lokkede ham til at blive en del af svensk politik.

»For mig er de bedste øjeblikke i politik, når vi får mennesker til at vokse. Det er spændende, når det sker, for det er ikke sikkert, at det sker,« sagde han ifølge expressen.se i talen og fortsatte:

»Det har været mit og partiets livsværk at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan vi kan få folk til at vokse i den form for udviklede samfund, som Sverige er et eksempel på.«

Mod slutningen af sin afskedstale rettede han en tak til sine partifæller og til sin inderkreds. Samtidig lovede han at støtte den nye partiledelse uden at blande sig alt for meget:»Jeg vil støtte jer på den måde, jeg tror, er klogest. Ved ikke at sige for meget,« sagde han og afsluttede:

»En stor tak for en fantastisk tid.«

Moderaterna oplevede ved valget i september et markant nederlag, og en af den nye partileders opgaver bliver at vinde tabte stemmer tilbage fra Sverigedemokraterna.

Efter statsminister Stefan Löfvens udskrivelse af et nyvalg indgik den borgerlige blok en aftale med den rødgrønne regering, som afværgede valget og sikrede Stefan Löfven mod at blive væltet på sin finanslov.

Anna Kinberg Batra og partitoppen i Moderaterna har ifølge Berlingske forsvaret aftalen med, at den gælder i de næste to valgperioder, hvilket betyder, at de rødgrønne efter en eventuel valgsejr til de borgerlige i 2018 forpligter sig til samme fredning af en borgerlig regering. Det skal holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse.

Anna Kinberg Batra er blevet kritiseret for ikke at være klar i spyttet om sin linje for den borgerlige blok i Sverige. Allerede lørdag var hun dog klar med en række politiske mål for Moderaterna. Blandt andet vil hun arbejde for lavere skat for de svenskere, der bliver på arbejdsmarkedet, efter de er fyldt 64 år.

»At ville arbejde mere skal ikke straffes,« sagde hun i en tale, hvor også et eventuelt svensk medlemskab af NATO blev nævnt.

»Jeg vil have en undersøgelse af de konkrete forudsætninger for et svensk NATO-medlemskab,« sagde Moderaternas nye leder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.