Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sverigedemokraterna vil smide egne unge ud - har plejet omgang med fascister

En række højtplacerede medlemmer af Sverigedemokratisk Ungdom står til eksklusion fra partiet efter beskyldninger om at have plejet omgang med fascister.

Sverigedemokraternas fungerende leder, Mattias Karlsson, lægger på Facebook ikke fingrene imellem over for partiets ungdomspolitikere, der har haft kontakt til højreradikale bevægelser og partier.
Sverigedemokraternas fungerende leder, Mattias Karlsson, lægger på Facebook ikke fingrene imellem over for partiets ungdomspolitikere, der har haft kontakt til højreradikale bevægelser og partier.

Det er ikke nyt, at politiske ungdomsbevægelser har lidt mere markante synspunkter end deres moderpartier.

Men for det højreorienterede nationalkonservative Sverigedemokraterna, der fik knap 13 procent af stemmerne ved Riksdagsvalget i september sidste år, er det tilsyneladende blevet for meget af det gode.

I hvert fald har partiet indledt eksklusionssager mod omkring 20 medlemmer af Sverigedemokratisk Ungdom i Stockholmsområdet, blandt andet for at have plejet omgang med ekstremister fra andre partier og bevægelser.

Blandt dem, der står til at blive ekskluderet, er også ungdomsbevægelsens formand, Gustav Kasselstrand, og viceformand William Hahne.

Sverigedemokraternas midlertidige for- mand, Mattias Karlsson, der vikarierer for den stadig sygemeldte Jimmie Åkesson, begrunder over for Dagens Nyheter eksklusionerne:

»Det handler om meget alvorlige mistanker om ideologiske afvigelser. De førende repræsentanter for Sverigedemokratisk Ungdom har blandt andet samarbejdet med neofascistiske partier i Italien.«

Ifølge svenske medier består de ideologiske afvigelser i ungdomspolitikernes forbindelser til den højreradikale bevægelse Nordisk Ungdom og i et samarbejde med det lille italienske parti La Destra.

Bare socialt samvær med højreradikale

Flere af ungdomspolitikerne, der står til eksklusion, er imidlertid gået til modangreb i pressen og har gjort opmærksom på, at moderpartiets pressetalsmand, Henrik Vinge, har været i kontakt med både Nordisk Ungdom og La Destra, hvilket dokumenteres med mail og billeder, hvor Vinge blandt andet optræder med en repræsentant for det italienske parti.

Henrik Vinge forsvarer sig med, at der er tale om forhold, som ligger langt tilbage i tiden, og at der blot var tale om socialt og upolitisk samvær med La Destra-repræsentanten.

Sverigedemokraterna har de seneste mange år forsøgt at distancere sig fra den yderste højrefløj i Sverige og – blandt andet med Dansk Folkeparti som forbillede – udelukke medlemmer med sympatier i eksempelvis antidemokratisk, antisemitisk eller nazistisk retning.

At man i moderpartiets ledelse heller ikke ser med milde øjne på det, man her udlægger som ungdomspolitikernes forsøg på at trækket partiet i en mere rabiat retning, fremgår af en opdatering, som fungerende partiformand Mattias Karlsson skrev på sin Facebook-profil i anledning af konflikten;

»En genradikalisering af partiet, selv i begrænset omfang, bliver uden mig. Jeg har ikke ofret 16 års blod, sved og tårer for at tilbringe min politiske fremtid med en endeløs ørkenvandring omkring spærregrænsen sammen med en flok halvfascistiske, selvretfærdige, vrede, unge mænd (og kvinder for den sag skyld) med Napoleon-komplekser.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.