Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sverige vil anerkende Palæstina

Den nye regering i Sverige lægger ud med en kontroversiel beslutning, der forventes at udløse kritik fra USA, Israel og EU.

Sveriges nye statsminister Stefan Löfven lægger ud med en kontroversiel beslutning.
Sveriges nye statsminister Stefan Löfven lægger ud med en kontroversiel beslutning.

SVERIGE: En af den nye svenske regerings første handlinger vil være at anerkende de palæstinensiske områder som en selvstændig palæstinensisk stat. Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

Sverige vil dermed blive det første af de store europæiske lande, der anerkender Palæstina som en suveræn stat.

Den nye socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, siger ifølge Reuters, at konflikten mellem Israel og palæstinenserne kun kan løses gennem en to-statsløsning, der bliver forhandlet på plads i overensstemmelse med international lovgivning.

»En to-statsløsning kræver en gensidig anerkendelse og vilje til fredelig sameksistens. Sverige vil derfor anerkende staten Palæstina,« lyder det fredag fra den svenske statsminister, der fik sin regering med Miljöpartiet på plads torsdag.

FNs generalforsamling vedtog i 2012 at anerkende Palæstina, men EU og de fleste medlemslande har endnu ikke vedtaget en formel anerkendelse.

Det palæstinensiske spørgsmål hører ifølge Dagens Nyheter til blandt de mere giftige i svensk politik, og under den afgåede borgerlige regering fastholdt daværende udenrigsminister, Carl Bildt, at man ikke skulle stemme for Palæstina som en selvstændig stat i FN.

I dag siger statsminister Stefan Löfven ifølge Dagens Nyheter:

»Konflikten mellem Israel og Palæstina kan kun løses med en to-statsløsning.«

Det ventes, at den svenske beslutning vil møde kritik fra såvel israelsk som amerikansk side samt fra EU.

Blandt de europæiske lande, der har anerkendt Palæstina, er Ungarn, Polen og Slovakiet. Ifølge Reuters faldt landenes anerkendelser, før de blev optaget i EU.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.