Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sverige overvejer kvindezoner på landets asylcentre

Tv-program har afdækket, at flere kvinder på svenske asylcentre ikke har fået hjælp i tilfælde af overgreb.

Stockholm: Asylcentre i Sverige skal muligvis have områder, hvor kun kvinder har adgang.

I hvert fald overvejer Migrationsverket - den svenske pendant til Udlændingestyrelsen i Danmark - at oprette kvindezoner.

Det sker i kølvandet på et kritisk program på tv-kanalen TV4. Her er det blevet afdækket, at flere kvinder på de svenske asylcentre er blevet udsat for vold eller overgreb uden at få hjælp fra myndighederne efterfølgende.

Mikael Ribbenvik, operativ chef i Migrationsverket, kalder det et alvorligt problem.

- Det er en meget alvorlig situation. I Sverige skal der ikke være én eneste kvinde, som føler, at hun ikke kan gå uden for sin dør på asylcentret, siger han til TV4.

- Vi kommer til at undersøge, om vi kan skabe et sted for kvinder, så de kan have en privatsfære og selv vælge, hvor de vil opholde sig på et center, lyder det fra Ribbenvik.

I programmet fortæller en tiårig flygtningepige, at en mand, der også boede på asylcentret, forgreb sig på hende.

Hendes mor kontaktede Migrationsverket, men der var ifølge moren ingen hjælp at hente, og det var ikke muligt for hende og datteren at flytte.

I en anden sag blev en kvinde udsat for et voldtægtsforsøg i et vaskerum. Hun fik heller ikke hjælp, men måtte selv anmelde episoden til politiet.

Organisationen Women's Refugee Commission er kritisk over for situationen i Sverige.

På sin hjemmeside understreger Migrationsverket, at alle skal kunne føle sig sikre på landets asylcentre. Derfor ser myndigheden nu på konkrete tiltag, der kan gøre centrene mere trygge.

- Et eksempel kunne være at oprette områder på vores asylcentre, hvor eksempelvis kun kvinder har adgang, skriver Migrationsverket i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.