Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sverige kritiseres for huller i behandling af flygtningebørn

Sverige er et af de lande, der gør mest for børn på flugt, men Human Rights Watch påpeger mangler.

Sidste år søgte flere end 35.000 uledsagede børn asyl i Sverige. Det er en femdobling fra 2014, hvor 7000 uledsagede børn søgte asyl. Arkiv. Scanpix/Orlando Sierra
Sidste år søgte flere end 35.000 uledsagede børn asyl i Sverige. Det er en femdobling fra 2014, hvor 7000 uledsagede børn søgte asyl. Arkiv. Scanpix/Orlando Sierra

Stockholm. Sverige bliver i en ny rapport fra Human Rights Watch, HRW, kritiseret for ikke at gøre nok for de mange tusind uledsagede børn, der som flygtninge er kommet til landet.

Det skriver menneskerettighedsorganisationen i en pressemeddelelse.

HRW er ikke sen til at rose Sverige for at være et af de lande i verden, der gør mest for at hjælpe børn på flugt.

Men der er plads til forbedringer alligevel.

- Sverige har været førende i verden ved at yde asyl til uledsagede børn og har taget skridt i den rigtige retning som svar på en stigning i antallet af ankomster.

- Men huller i systemet forstærker lidelser og angst hos de børn, der kommer til Sverige alene og allerede har været igennem mere, end noget som helst barn burde, siger rapportforfatter Rebecca Riddell fra Human Rights Watch.

Sidste år søgte flere end 35.000 uledsagede børn asyl i Sverige. Det er en femdobling fra 2014, hvor 7000 uledsagede børn søgte asyl.

Sverige har garanteret mindreårige asylansøgere lige adgang til sundhedsydelser og uddannelser, og langt de fleste flygtningebørn bliver indlogeret i særlige hjem, hvor der bliver taget hensyn til deres særlige skrøbelige situation.

Ifølge Human Rights Watch oplever en del børn dog at skulle vente for længe på fysisk og psykisk lægehjælp for at få behandlinger af ar på krop og sjæl.

Flere af de børn, som organisationen har interviewet, har ventet i månedsvis på at tale med en socialrådgiver eller komme til en helbredsundersøgelse. Andre nævner også, at de er blevet flyttet adskillige gange til nye hjem.

Human Rights Watch bygger sine konklusioner på interview med 50 uledsagede flygtningebørn i syv forskellige svenske kommuner foruden en række andre aktører på flygtninge- og integrationsområdet i Sverige.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.