Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svenskerne siger hej då til gamle pengesedler

Torsdag er sidste dag med de gamle svenske 20-, 50- og 1000-krone-sedler.

Det bliver et farvel til forfatter Selma Lagerlöf, som siden 1997 har været at finde på den svenske 20-kroner seddel. Sammen med 50- og 1000-kroner- sedlerne bliver den ugyldig fra torsdag og erstattes i stedet med nye sedler. Free/Rasmus Rosenmeier
Det bliver et farvel til forfatter Selma Lagerlöf, som siden 1997 har været at finde på den svenske 20-kroner seddel. Sammen med 50- og 1000-kroner- sedlerne bliver den ugyldig fra torsdag og erstattes i stedet med nye sedler. Free/Rasmus Rosenmeier

Göteborg. Det er sidste chance for at bruge gamle svenske 20-, 50- og 1000-kroner sedler på surströmning, kanelbulla og andre gode sager fra nabolandet.

De gamle sedler med forfatteren Selma Lagerlöf, operasangeren Jenny Lind og kongen Gustav Vasa er nemlig blevet erstattet med nye, og de gamle bliver officielt ugyldige torsdag 30. juni. Det skriver det svenske medie Göteborgs-Posten på sin hjemmeside.

For lidt over en måned siden var der stadig gamle sedler til en værdi på 2,6 milliarder svenske kroner i omløb. Og det er langt fra alle sedler, der er blevet vekslet i mellemtiden.

Det oplyser talsperson Susanne Meyer fra den svenske nationalbank, Riksbanken, til Göteborgs-Posten.

- Der er stadig 50 millioner sedler i omløb med en værdi på to milliarder, som ikke er indløst. Vi mener, at der vil komme flere sedler i den nærmeste fremtid, siger hun.

- Vi ved, hvor mange penge vi har givet ud, men hvem der har pengene, ved vi ikke. Det er vigtigt at kontrollere, om sedler ligger i kuverter, eller hvor man nu kan have dem derhjemme, siger Susanne Meyer til avisen.

Hun oplyser, at det frem til 31. august vil være muligt at veksle pengene i de svenske banker. Efterfølgende er det kun den svenske nationalbank, der kan veksle de gamle sedler.

De nye pengesedler har været i omløb siden oktober 2015 - selvfølgelig med nye, kendte ansigter.

Forfatteren Astrid Lindgren, den svenske nationalskjald Evert Taube og tidligere generalsekretær i FN Dag Hammarskjöld har nu indtaget pladserne på henholdsvis 20-, 50- og 1000-krone-sedlerne.

Til efteråret er det endnu engang tid til at grave dybt i lommerne efter gammel svensk valuta, inden det er for sent. Denne gang er det 100- og 500-kroner-sedlerne, som skiftes ud, ligesom der kommer nye mønter, når to- og femkronerne erstattes med nye.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.