Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svenskerne håndterer afmagten med blomster og knus

Stockholmerne lægger lørdag blomster ved Drottninggatan, hvor fire personer har mistet livet efter et angreb.

En person ses lægge blomster ved stedet, hvor en lastbil fredag kørte ind i en folkemængde i det centrale Stockholm. Free/Frederik Hagemann, Ritzaus Bureau
En person ses lægge blomster ved stedet, hvor en lastbil fredag kørte ind i en folkemængde i det centrale Stockholm. Free/Frederik Hagemann, Ritzaus Bureau

Det er en helt ny virkelighed, som Stockholm og resten af svenskerne lørdag er vågnet op til.

Fredag bragede en lastbil gennem en menneskemængde på den travle Drottninggatan. Det har indtil videre kostet fire menneskeliv.

Byen summer af eftertænksomhed, sorg og forfærdelse dagen derpå.

Svenskere i alle aldre strømmer lørdag morgen til gaderne omkring Drottninggatan for at lægge blomster, holde om hinanden og prøve at forstå, hvad det er, deres by er blevet udsat for.

To af de fremmødte er ægteparret Ann Marie og Jörn Hernander, der bor få hundrede meter fra Drottninggatan.

- Vi er her for at udvise sympati med ofrene og de pårørende. Jeg har lige lagt en blomst, fordi det kan være med til at vise, at vi står sammen, siger hun.

Røde Kors har sendt frivillige på gaderne for at tale med de, der måtte have brug for det. Men de fleste stockholmere ser ud til at søge mest trøst hos deres familie og venner.

Som en del af lokalbefolkningen berører angrebet meget, fortæller Ann Marie Hernander. Hun er også tydeligt meget berørt af situationen, og hendes mand, Jörn, holder godt fast om sin kone.

Også han er rystet og chokeret. Men han mener, at Stockholm blev ramt af det uundgåelige.

- Vi har ventet på det her. For et par uger siden gik jeg ned af Drottninggaten, og jeg tænkte faktisk, at det ville være nemt at tage en lastbil og dræbe en masse her. Det er et mirakel, at "kun" fire døde, lyder det.

- Det er fire for mange, men det er et mirakel, tilføjer Ann Marie.

Ifølge ægteparret er Sverige vågnet op til en ny virkelighed. Men Jörn vurderer, at svenskerne reagerer meget svensk. Nemlig med ro.

- Fremadrettet skal vi gøre som englænderne. Keep calm and carry on. Det er det eneste rigtige i denne situation, og det plejer vi at være gode til, siger han.

Ud over de fire personer, der mistede livet, er 15 blevet såret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.