Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svenske aviser: Kaos og mareridt

Svenske medier understreger kommende statsminister Stefan Löfvens pinefulde situation, at stå med en rød-grøn alliance uden flertal.

Sverige skal have ny regering. Den borgerlige regering træder tilbage efter søndagens riksdagsvalg, hvor der primært var fremgang til Socialdemokraterne og til det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna.
Sverige skal have ny regering. Den borgerlige regering træder tilbage efter søndagens riksdagsvalg, hvor der primært var fremgang til Socialdemokraterne og til det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna.

SVERIGE: »Löfvens mareridt: Det bliver ikke let«.

Sådan lyder overskriften på netudgaven af Aftonbladet mandag morgen oven på søndagens svenske valg.

Socialdemokraternes Stefan Löfven får efter al sandsynlighed statsministerposten, men partiet formår ikke at danne flertal sammen med alliancepartnerne Miljöpartiet og Vänsterpartiet.

Aftonbladet præsenterer hele syv bogstavkombinationer for en kommende regering, men to statskundskabseksperter, Jonas Hinnfors og Ulf Bjereld, afviser på forhånd, at højrepartiet Sverigedemokraterna får lov til at agere parlamentarisk grundlag for Löfven.

»Umuligt« og »aldeles fuldstændigt udelukket«, lyder det fra de to med henvisning til, at de ideologiske forskelle vil være alt for uoverstigelige.

Sverigedemokraterna er tungen på vægtskålen mellem de to fløje, men ingen vil samarbejde med Riksdagens tredjestørste parti.

Hos Aftonbladets konkurrent, Expressen, har man valgt at bringe en helt sort forside med teksten: »I går stemte 781.120 svenskere på«, hvorefter Sverigedemokraternes logo fremgår.

Expressen sammenfatter desuden situationen i overskriften »Der er redt op til kaos«, og slår i en underrubrik fast, at Stefan Löfven »bliver den svageste statsminister siden Ola Ullsten« - en borgerlig statsminister, der ledede Sverige fra 1978 til 1979 og fra 1980 til 1982.

Avisen Dagens Nyheter lister fem kernespørgsmål op, som socialdemokraterne skal tage stilling til i et regeringssamarbejde med Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Det gælder velfærden kontra skatteniveau, nye projekter i infrastrukturen, energipolitikken og herunder fortsat kernekraft, Sveriges eksport af våben, og endelig - indvandrerspørgsmålet.

I regionalavisen Sydsvenskan konstateres det, at Sverigedemokraterna blev stærkest i Skåne. I Blekinge og Skåne fik partiet henholdsvis 14,4 og 14,6 procent af stemmerne, mens de på landsplan fik knap 13 procent.

Af de 20 kommuner, hvor Sverigedemokraterna står stærkest, ligger de 18 i Skåne, oplyser avisen. Den nævner også, at i partilederen Jimmie Åkessons hjemkommune, Sölvesborg i Blekinge, fik partiet 23,8 procent af stemmerne.

TV: Se Löfvens sejrstale:

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.