Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svensk regeringsparti vil sætte fodlænker på udviste

Efter angrebet i Sverige skal svenske partier diskutere ny terrorbekæmpelse. Fodlænker er til debat.

Stockholm. Lastbilangrebet i Stockholm, der kostede fire personer livet og sårede flere, giver bølger i svensk politik ugen derpå.

Det lille svenske parti Miljöpartiet, der er juniorpartner i den svenske topartiregering, kommer således lørdag med et opsigtsvækkende forslag om fodlænker. Det møder modstand i svensk politik.

Forslaget præsenteres af Gustav Fridolin, der er en af de to ledere af Miljöpartiet, i et interview med avisen Dagens Nyheter.

Fridolin foreslår, at man skal overveje at anvende fodlænker i større udstrækning på personer, der er blevet udvist af landet, men som stadig opholder sig i Sverige.

- Fodlænker er en mulighed, når det kommer til de personer, som vi har forskellig information om, og hvor vi er usikre på, hvordan vi skal håndtere udfordringen.

- Der må man se på, om det er muligt at anvende fodlænker i større udstrækning, siger han.

Angrebet i Sverige blev udført af usbeker, der var blevet udvist af Sverige, men stadig opholdt sig i landet.

Forslaget er en optakt til forhandlinger om terrorbekæmpelse.

Det er den svenske statsminister Stefan Löfven (S), der har indkaldt partierne til forhandlingerne. Löfven sagde to dage efter angrebet, at han var frustreret over, at den mistænkte usbeker ikke var blevet udvist.

Foruden fodlænker kommer Miljöpartiet også til forhandlingsbordet med ønske om flere penge til den svenske efterretningstjeneste, Säpo.

Partiet vil også have mere udveksling af information mellem Säpo, den svenske udlændingestyrelse og politiet.

En netop offentliggjort meningsmåling i Sverige viser dog, at Miljöpartiet står i en svær forhandlingsposition.

Ifølge målingen står partiet for første gang i 15 år til at ryge under spærregrænsen på fire procent, skriver Svenska Dagbladet.

Statsminister Stefan Löfven står derimod til at trække Socialdemokraterna flot op.

Målingen er lavet netop i dagene omkring lastbilangrebet. Inden angrebet stod Socialdemokraterna til 28 procent af stemmerne. Efter var der opbakning fra 32 procent af vælgerne.

Ifølge Svenska Dagbladet viser stigningen et velkendt mønster fra andre nationer, hvor vælgerne bakker op om regeringen i krisesituationer.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.