Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svensk politi mørklægger oplysninger om flygtninge-kriminalitet: »Intet skal ud«

Forbrydelser, hvor flygtninge og migranter er involveret, bliver hemmeligholdt i Sverige. Det samme bliver de ressourcer, politiet bruger på opgaverne. Oplysningerne er »arbejdsmateriale,« lyder forklaringen, der dog også vækker undren internt hos politiet.

Svensk politi venter på flygtninge ved Trelleborg Færgeleje torsdag den 12. november 2015.
Svensk politi venter på flygtninge ved Trelleborg Færgeleje torsdag den 12. november 2015.

»Intet skal ud.«

Sådan lyder ordene i et internt notat om svensk politis håndtering af forbrydelser, hvor flygtninge og migranter er involveret, som Dagens Nyheter har læst.

Det svenske medie kan i dag fortælle historien om, hvordan svensk politi hemmeligholder efterforskninger, hvor flygtninge og migranter er involveret, samt oversigter over hvor mange ressourcer politiet bruger på at håndtere flygtningebølgen og den mere og mere anspændte situation, som flygtningestrømmen har medført i nogle områder af landet.

Koden »291«

Efterforskninger af vold, trusler og andre forbrydelser får således koden »291« og bliver hemmeligholdt for medierne. Det gælder alle sager, hvor den mistænkte, offeret eller en forhørsperson er migrant eller flygtning, samt forbrydelser som på den ene eller anden måde kan kobles til modtagelsen af flygtninge og migranter.

Det sker ikke ud fra et politisk hensyn, men fordi 291-sagerne anses for at være interne, oplyser en talsperson for politiet.

»Politimyndigheden er af den opfattelse, at tallene er arbejdsmateriale,« siger pressesekretær Stephan Ray til Dagens Nyheter, og understreger, at den beslutning ér »usædvanlig,« fordi der normalvis er større åbenhed for journalister, når det gælder politiets ressourcebrug.

»Helt skørt«

Den opfattelse deler flere ansatte i svensk politi, som Dagens Nyheter har talt med. De er alle frustrerede over, at skulle henvise til en beslutning, som de dybest set ikke forstår. Alle ønsker de at optræde anonymt, men én siger:

»At omtale det som arbejdsmateriale er helt skørt. Vi er en myndighed og skal reportere fakta, punktum,« siger en kilde til mediet.

Sverige er et af de lande, der har modtaget flest flygtninge og migranter, og siden sensommeren 2015 har svensk politi været ekstra ophængt på grund af de mange mennesker, der er kommet til landet. Der er blevet indsat ekstra ressourcer til blandt andet grænsekontrol og almindelig kontrol af orden og sikkerhed i de områder i landet, der har modtaget mange flygtninge.

Det viste sig nødvendigt i løbet af efteråret, hvor der tikkede flere anmeldelser af brandstiftelser og forbrydelser ind begået på de indkvarteringssteder, som det svenske Migrationsverket har stillet til rådighed for flygtningene. Sidst i oktober blev den type af lovovertrædelser så udbredte, at politiet indførte den særlige betegnelse, »291«, for alle de sager, der berører migrationssituationen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.