Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svensk minister boykotter OL-åbning

Sveriges idrætsminister vil ikke deltage i åbningsceremonien ved OL i russiske by Sotji. Udeblivelsen skal vise, at hun protesterer mod præsident Putins politik.

ARKIVFOTO. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth med den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt og handelsminister Sten Tolgfors.
ARKIVFOTO. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth med den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt og handelsminister Sten Tolgfors.

SVERIGE: Den svenske idrætsminister, Lena Adelsohn Liljeroth, har i en »politisk protest« valgt ikke at deltage i åbningsceremonien ved næste måneds vinter-OL i Rusland.

»Jeg vil afstå fra at deltage i åbningen, og det er en politisk erklæring. Selv om det er en fin begivenhed på alle måder, er det for atleternes skyld, jeg rejser derover,« siger idrætsministeren til SVT.

Over for TV-kanalen forklarer Lena Adelsohn Liljeroth, at hun ser De Olympiske Lege som et »propagandastunt« for den russiske præsident, Vladimir Putin, og hun mener, at man i stedet burde sætte spørgsmålstegn ved flere politiske dagsordener i Rusland.

»Der er meget, man kan sætte spørgsmålstegn ved; miljø, penge og ikke mindst menneskerettighederne,« siger Lena Adelsohn Liljeroth.

Formanden for den svenske olympiske komite, Stefan Lindeberg, understreger over for SVT, at OLs grundtanke er fred, og at det fortsat er vigtigt at stå vagt omkring.

»Vores atleter skal vide, hvad det er for et land, de rejser til, og vi har understreget, at ytringsfriheden gælder. Så vi kommer ikke til at holde øje med, om nogen eksempelvis maler deres negle,« siger han med henvisning til den svenske højdespringer Emma Green, der sidste år malede sine negle som regnbueflag i protest mod Ruslands homolovgivning.

De ti regnbuefarvede negle fik dog det svenske atletikforbund til at kalde manifestationen for et brud på reglerne om, at idrætsfolk ikke må komme med politiske budskaber.

»Alle skal have ret til at være der (ved vinter-OL, red.) uden at blive provokeret - ytringsfriheden er ukrænkelig,« siger Stefan Lindeberg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.