Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svensk forsker: Dagens klimaændringer er enestående

Tidligere tiders klimaændringer var ikke globale, konkluderer den svenske geolog Svante Björck, der har gennemgået klimadata 20.000 år tilbage i tiden.

De klimaændringer, forskerne for tiden kan måle, er ikke set lignende de seneste 20.000 år.

Det konkluderer den svenske geolog Svante Björck i en videnskabelig artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet Climate Research. Svante Björck har gennemgået, hvad der ligger af dokumentation for tidligere tiders klimaændringer. Og han når frem til, at dagens ændringer er de eneste med global udbredelse i 20.000 år.

Jordens klima har ændret sig mange gange, men Svante Björck har ikke fundet data, der afslører at tidligere ændringer har haft global omfang. Koldere og varmere perioder har derimod været regionale fænomener, lyder det fra den svenske forsker fra universitetet i Lund.

- Det, der sker i dag, er unikt set i et historisk geologisk perspektiv, siger Svante Björck. Hans forskning viser eksempelvis, at perioden fra 1600 til 1900, der er kendt som den lille istid, var regional. Og generelt viser han, at når temperaturen stiger på den ene halvkugle, så falder den eller er uforandret på den anden.

- Så længe vi ikke kan finde bevis for, at tidligere tiders klimaændringer også har været globale, må vi se dagens globale opvarmning som en undtagelse, der drives af menneskets påvirkning af Jordens kulstofkredsløb, siger Svante Björck.

Forskerne kan sige noget om klimaet flere tusind år tilbage ved at studere den geologiske sammensætning af udborede kerner fra bunden af havet, eller fra isen i Grønland eller Antarktis.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.