Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sushikok tages til nåde af den nye Kim

Japaneren Kenji Fujimoto var sushi-kok for Nordkoreas tidligere leder, indtil han flygtede for 11 år siden. Nu har han fået fri ind- og udrejse af den nye leder Kim Jong-un.

Kim Jong-un har taget sin fars gamle kok til nåde, efter han flygtede fra Nordkorea til Japan for 11 år siden.
Kim Jong-un har taget sin fars gamle kok til nåde, efter han flygtede fra Nordkorea til Japan for 11 år siden.

Den afdøde nordkoreanske leder Kim Jong-il havde sin egen personlige, japanske sushi-kok, Kenji Fujimoto, der fornøjede den kære leders gane, indtil han for 11 år siden forlod kone og barn og flygtede tilbage til Japan.

Men nu har Kenji Fujimoro ifølge New York Times fået fripas til at rejse ind og ud af det ellers hermetisk lukkede land af selveste Kim Jong-un, der sidste år overtog roret i Nordkorea efter sin far.

I juni rejste Kenji Fujimoro tilbage og genså ikke kun sin familie, men også Kim Jong-un, som voksede op med sushi-kokken og havde udviklet et efter sigende nært venskab, der resulterede i et følelsesladet gensyn i Pyongyang.

Men for 11 år siden følte Kenji Fujimoro sig truet efter at have set venner forsvinde og i frygt for, at han var den næste på listen, vendte han ikke tilbage fra en indkøbstur til Japan, hvor han skulle købe friske fisk til Kim Jong-il.

Siden har han efter eget udsagn levet i konstant angst for, at nordkoreanske agenter skulle dukke op og gøre det af med ham. Samtidig har kokken brugt sin insider-viden om familien Kim i adskillige bøger, hvor han har afsløret dens ekstravagante liv med luksusvillaer, dyre biler, fester med private danserinder og champagne og fødevarer i særklasse.

Det hele står i skærende kontrast til den almindelige befolknings kummerlige tilværelse.

Kenji Fujimoro fortæller til New York Times, at han på et tidspunkt blev passet op af en agent i Japan, der stak ham et brev med en personlig invitation fra Kim Jong-un til at besøge Nordkorea.

I juni rejste han så til Pyongyang og blev der i to uger.

Den propagandamæssige betydning er til at få øje på, da Kim Jong-un smilende skal have sagt, at »dit forræderi er tilgivet« og derefter indbudt ham og familien til en overdådig fest. Her præsenterede Kim Jung-un Kenji Fujimoro for sin hustru, Ri Sol-ju, der indtil for få måneder siden var totalt ukendt for omverdenen.

- Han taler ofte om dig når han får noget at drikke, skal Ri Sol-ju have sagt til kokken.

Under festen lyttede Kim Jong-un »til alt, hvad jeg fortalte og nikkede endda, da jeg opfordrede ham til at åbne landet op for omverdenen«, fortæller Kenji Fujimoro og tilføjer, at Kim Jong-il aldrig ville have lyttet til den slags snak.

Kokken fortæller videre udtryk for, at der er varer i butikkerne, mobiltelefoner er udbredt, og at folk på gaden smiler.

Til gengæld melder historien ikke noget om, hvorfor Kenji Fujimoro rejste hjem alene, og under hvilke omstændigheder hans hustru og 20-årige datter opholder sig Nordkorea.

Kenji Fujimoro er ikke kokkens rigtige navn. Det falske navn bruger han ifølge New York Times af frygt for, at japanske ekstremister skal opspore ham og straffe ham for at udtale sig venligt om en nation, der kidnappede japanske statsborgere i 1970 og -80erne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.