Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Superstjerne vil have nyt statsborgerskab – han skal bare lige kunne svare på tre spørgsmål

Den britiske musiker Ed Sheeran har uofficielt anmodet om dobbelt statsborgerskab i New Zealand. »Men ved du, hvad jandals er?« spørger landets premierminister, Jacinda Ardern, i en overraskende video.

Britisk musiker Ed Sheeran har uofficielt anmodet om statsborgerskab i New Zealand. Men først skal han svare på tre spørgsmål fra landets premierminister.
Britisk musiker Ed Sheeran har uofficielt anmodet om statsborgerskab i New Zealand. Men først skal han svare på tre spørgsmål fra landets premierminister.

Når man er verdenskendt musiker, foregår en anmodning om dobbelt statsborgerskab åbenbart anderledes.

I hvert fald hvis man hedder Ed Sheeran.

Den britiske stjerne har i forbindelse med en række koncerter i New Zealand anmodet landets premierminister, Jacidna Ardern, om dobbelt statsborgerskab.

I en video til sine newzealandske fans siger han:

»Jeg er endnu ikke borger i New Zealand, men jeg arbejder på det. Hook me up, premierminister, please.«

Anmodningen fik 37-årige Jacinda Ardern til selv at optage en video. For hun har tre essentielle spørgsmål, Ed Sheeran skal besvare, hvis han skal kunne få statsborgerskab i New Zealand.

»Før vi kan tænke lidt mere over det, har jeg nogle meget vigtige spørgsmål til dig: For det første: Kan du lide ananasklumper? Ved du overhovedet, hvad de er?« spørger hun i videoen fra sit kontor i parlamentet.

De såkaldte »pineapple lumps« er en delikatesse i New Zealand. Det er ananasslik overtrukket med chokolade, der ofte opbevares i fryseren.

»For det andet: Er du villig til at bære »jandaler« i semi-upassende situationer, og ved du, hvad jandaler er?«

Andet spørgsmål i premierministerens hjemmelavede statsborgerskabsprøve henviser til en form for klipklapper, som åbenbart er populære på øerne, og som folk bærer året rundt.

»Tredje og vigtigste spørgsmål: Er du villig til at gøre New Zealand til dit hjem?« spørger premierministeren.

Sidstnævnte er en henvisning til en af premierministerens mærkesager. Jacinda Ardern har blot været premierminister i én måned, men har allerede gjort det klart, at det skal være sværere for udenlandske investorer at få statsborgerskab i landet.

En pinlig sag har nemlig sat fokus på, at udenlandske investorer spekulerer i landets ejendomme. I foråret kom det frem, at milliardær og konsulent for Donald Trump Peter Thiel tilbage i 2011 fik statsborgerskab efter at have tilbragt blot 12 dage i landet. Han har siden brugt sit dobbeltstatsborgerskab til at købe en massiv mængde boliger – uden at bo i New Zealand.

Det er med til at presse boligmarkedet i New Zealand, der i forvejen er kritisk og har efterladt knap 40.000 – ud af landets knap 4,7 mio. borgere – hjemløse.

Ed Sheeran bliver næppe så heldig som Peter Thiel.

Normalt er det nemlig et krav, at ansøgeren skal have tilbragt mindst 1.350 dage i New Zealand inden for de seneste fem år. Så musikerens udsigt til at blive statsborger lader nok vente på sig.

Musikeren har endnu ikke besvaret premierministerens spørgsmål.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.