Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Studie: Antidepressiv medicin virker ikke på børn og unge

I nogle tilfælde øger visse typer af medicin risikoen for, at depressive unge forsøger selvmord.

De fleste antidepressive lægemidler er uden effekt for børn og teenagere, der lider af svær depression. Nogle af dem kan tilmed være farlige.

Det konstaterer forskere torsdag i det ansete medicinske tidsskrift The Lancet efter at have gennemført det mest omfattende sammenlignende studie nogensinde af virkningen af antidepressiv medicin til børn og unge.

Ud af 14 testede præparater var der blot ét, der viste sig mere effektiv mod depression, end den placebo-medicin som en testgruppe af forsøgsdeltagere blev givet.

- Vi anbefaler, at børn og unge, som tager antidepressiver, skal overvåges mere omhyggeligt, uanset hvilken type medicin de får, og frem for alt i begyndelsen af behandlingen, siger professor og medforfatter Peng Xie fra Chongqing Medical University i The Lancet ifølge nyhedsbureauet TT.

Mens kun ét lægemiddel med stoffet fluoxetine har gavnlig effekt for børn og unge, er et andet, venlafaxine, decideret skadeligt ifølge forskerne og øger risikoen for, at børn og unge forsøger at begå selvmord.

Forskerne, der også kommer fra Oxford University i England, har i alt samlet resultater fra 34 tidligere kliniske forsøg med i alt 5260 deltagere i alderen 9 til 18 år.

Omkring tre procent af børn mellem 6 og 12 år bliver ramt af alvorlig depression. Det samme gælder cirka seks procent af teenagere mellem 13 og 18 år, skriver nyhedsbureauet AFP.

Et multinationalt studie viste for nylig, at antallet af danske børn og unge, der får udskrevet antidepressiv medicin, er steget med 60 procent på syv år.

Det er en langt større stigning end i England, Holland, Tyskland og USA, som der blev sammenlignet med i studiet.

11.774 ud af i alt 1.203.817 danske børn og unge fik i 2012 udskrevet antidepressive lægemidler.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.