Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stortinget siger nej til halvautomatiske våben efter Utøya

Halvautomatiske våben bør ikke tilhøre private, mener flertal i Stortinget, som lytter til Utøya-kommission.

 Massakren på Utøya blev udført med et halvautomatisk våben. Derfor støtter Stortinget den norske regerings ønske om at forbyde disse våben til private.
Massakren på Utøya blev udført med et halvautomatisk våben. Derfor støtter Stortinget den norske regerings ønske om at forbyde disse våben til private.

Oslo. Stortinget støtter den norske regerings ønske om at forbyde halvautomatiske våben, som i udgangspunktet er udviklet til politi og militær.

Forslaget er resultat af et kommissionsarbejde, som blev sat i gang af den daværende regering efter Anders Behring Breiviks massakre 22. juli 2011 på Utøya og i hovedstaden.

- Massakren 22. juli blev udført med et halvautomatisk våben. Det er nødvendigt, at vi slipper af med disse våben, siger partiet Høyres retsordfører, Peter Frølich.

Den norske regering nedsatte efter Breiviks drab på 77 mennesker en uafhængig kommission, der skulle undersøge, hvad der faktisk skete den skæbnesvangre sommerdag på den politiske ungdomslejr og i Oslo.

Kommissionen skulle komme med anbefalinger på baggrund af undersøgelsen.

Arbejdet blev ledet af advokat Alexandra Bech Gjørv, som også har lagt navn til kommissionen.

- Dette er det sidste punkt på Gjørv-kommissionens liste, som nu gennemføres. At have adgang til ekstremt kraftige og dødbringende, halvautomatiske våben bør ikke være lovligt i Norge, siger Frølich.

Frølich understreger, at der i indstillingen fra retsudvalget vil blive nævnt begrænsede undtagelser for forbuddet gældende for sportsskytter.

- Det er også vigtigt at understrege, at det fortsat vil være fuldt ud muligt at være jæger i Norge. Vi har lyttet til indvendinger fra Norges jæger- og fiskeriforbund, siger retsordføreren fra Høyre.

Han nævner, at der lægges op til, at man som jæger kan have otte og ikke blot seks våben.

Regeringen havde foreslået, at seks våben skulle være grænsen.

Der kommer ikke til at ske dramatiske ændringer for jægerne, har kommunikationskonsulent Håvard Skjerstad Andersen i det norske jæger- og fiskeforbund (NJFF) tidligere sagt.

Lovforslaget er hovedsageligt en tydeliggørelse af gældende ret, og samtidig har man ifølge forbundet implementeret EU's reviderede våbendirektiv.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.