Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stort beredskab er på pletten i jordskælvsramte Iran

Landsbyer i Iran har ikke på forhånd været sikret mod jordskælv. Men stor beredskabstjeneste giver krisehjælp.

Landsbyer i Iran har ikke på forhånd været sikret mod jordskælv. Men stor beredskabstjeneste giver krisehjælp.
Landsbyer i Iran har ikke på forhånd været sikret mod jordskælv. Men stor beredskabstjeneste giver krisehjælp.

I Iran og Irak er man vant til, at jorden ryster. Men søndag aften oplevede de to lande et jordskælv, der var kraftigere end normalt, og som indtil videre har kostet over 300 døde.

Ifølge Den Amerikanske Geologiske Undersøgelser (USGS), der er den amerikanske jordskælvsmyndighed, havde jordskælvet en beregnet størrelse på 7,3.

Det har især ramt landsbyer på begge sider af den bjergrige irakisk-iranske grænse.

Generalsekretæren i Røde Kors, Anders Ladekarl, beroliger dog med, at der er store og gode beredskabstjenester til stede i landet, som Røde Kors samarbejder med.

»Desværre er vi alt for forberedte på jordskælv i Iran.«

»Iran er et land, der bliver ramt af flere hundrede jordskælv om året, og derfor har man også et meget højt beredskab. Det er derfor, vi kan sende ting afsted så hurtigt,« siger han.

Røde Kors samarbejder med nødhjælpsorganisationen Røde Halvmåne, der er meget stærk i området. Organisationens fokus er især på at sørge for husly til beboere i landsbyer i Iran, hvor folk nu står uden tag over hoved.

»Lige nu er det, som vi sender afsted, tæpper og telte, så folk, der har fået ødelagt deres huse, kan få tag over hovedet.«

»Derudover har vi et meget stort beredskab i vores lokale beredskab, som har sendt helikoptere og ambulancer afsted for at være med i redningsarbejdet,« siger Ladekarl.

De store ødelæggelser efter skælvet skyldes ifølge Tine B. Larsen, seniorforsker på De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), især dårlig infrastruktur i landet.

»Der er blevet udløst en forfærdelig masse energi, og energien er blevet udløst i et område, hvor man ikke har så jordskælvssikrede bygninger, som for eksempel i Japan.«

»Hvis det var sket i Japan, er mit bedste bud, at der ikke var nogen, der var omkommet,« siger hun.

Iran og Irak mangler jordskælvssikring, selv om de ligger ekstremt udsat for jordskælv, eftersom landene ligger på grænsen mellem to tektoniske plader.

»Det er et jordskælv, der er sket på pladegrænsen mellem den eurasiske plade, som Europa og Afrika ligger på, og den arabiske plade.«

»Den arabiske plade bevæger sig nordpå med cirka 2,5 centimeter om året. Pladen kan ikke glide ubesværet, så en gang imellem tager den et ordentligt ryk fremad. Det er det, der er sket i nat,« forklarer Tine B. Larsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.