Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Storstilet EU-plan om kvoteflygtninge svinder markant

Behovet for at fordele flygtninge fra Italien og Grækenland har vist sig langt mindre end forventet.

En storstilet plan om omfordeling af flygtninge i EU har vist sig at være mindre påkrævet end antaget. På billedet ses en asylansøger og hendes barn umiddelbart efter at være ankommet til den græske ø Lesbos. Scanpix/Aris Messinis
En storstilet plan om omfordeling af flygtninge i EU har vist sig at være mindre påkrævet end antaget. På billedet ses en asylansøger og hendes barn umiddelbart efter at være ankommet til den græske ø Lesbos. Scanpix/Aris Messinis

En langvarig og bitter strid om fordelingen af flygtninge i EU viser sig nu - i hvert fald delvist - at have været helt overflødig.

Tilbage i 2015 gennemtrumfede et flertal af EU's stats- og regeringschefer et storstilet solidaritetsprojekt om at fordele 160.000 flygtninge mellem sig.

Ønsket var at afhjælpe flygtningepresset i blandt andet Italien og Grækenland.

I dag står det imidlertid klart, at den stærkt splittende aftale skød langt over mål. Situationen er nemlig den, at behovet er langt mindre end ventet.

EU-landene har allerede én gang tidligere nedjusteret det forventede behov i Italien og Grækenland til godt 98.000 personer.

Men med få måneder tilbage af den toårige ordning står det klart, at tallet snarere ender på en tredjedel.

»Det har vist sig, at det samlede antal personer i Grækenland og Italien, der er berettiget til at blive omfordelt, er langt mindre end forventet,« siger EU-Kommissionens talsperson, Tove Ernst.

Det er langt fra alle flygtninge og migranter, der er berettiget til at indgå i ordningen. Kun personer fra lande med mindst 75 procents sandsynlighed for at få asyl bliver sendt afsted.

Foreløbigt er blot 5413 asylansøgere blevet hjulpet videre fra Italien. Fra Grækenland er tallet 12.555. I de to lande venter yderligere cirka 17.500 på at komme afsted.

»På den baggrund mener vi fortsat, at det er muligt at omfordele alle dem, der er berettiget til det,« siger Tove Ernst.

På trods af udsigten til en samlet omfordeling af kun cirka 35.000 personer er EU-Kommissionen nu klar til at kalde ordningen en succes.

En forudsætning for tilfredsheden er dog, at alle medlemslande tager deres del af de omfordelte. På det parameter er der dog lang vej igen.

Flere lande har endnu ikke modtaget en eneste af de omfordelte flygtninge. Og Ungarn og Slovakiet er så indædte modstandere af ordningen, at de er gået til EU-Domstolen for at få kendt programmet ulovligt.

Den omstridte aftale udløber i september 2017. Personer, som når Grækenland eller Italien inden da, vil dog også i de efterfølgende måneder have mulighed for at blive omfordelt.

Grundet retsforbeholdet står Danmark uden for aftalen.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.