Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Store protester skal teste undtagelsestilstand i Venezuela

Mandag trådte 60 dage med undtagelsestilstand i kraft i landet. Onsdag er der indkaldt til protestmarcher.

Caracas: En 60 dage lang undtagelsestilstand er mandag trådt i kraft i Venezuela på ordre fra landets pressede præsident, Nicolas Maduro.

Undtagelsestilstanden betyder, at hæren med hjælp fra grupper af civile skal forsøge at tackle den udbredte mangel på fødevarer samt dæmme op for uro i det sydamerikanske land.

Dekretet om undtagelsestilstand giver Nicolas Maduro mulighed for i høj grad at ignorere forfatningen, så han fortsat kan klynge sig til den magt, der er skrumpet mere og mere ind de seneste måneder.

Men oppositionen, der sidder på flertallet i nationalforsamlingen i Caracas og vil forsøge at få fjernet Maduro fra magten i en folkeafstemning, vil teste undtagelsestilstandens tiltag om at lægge låg på eventuelle uroligheder med landsdækkende protestmarcher allerede onsdag.

Politiet og hæren opløste så sent som i sidste uge lignende demonstrationer med tåregas.

Udviklingen truer med at gøre slemt til værre i det olierige land, der er hårdt presset af faldet i olieprisen. Økonomien hænger i laser efter lang tids hyperinflation og tre års recession.

Udviklingen vækker bekymring på tværs af Latin- og Nordamerika. Også i USA:

- Situationen for befolkningen i Venezuela er forfærdelig. Nu er det på tide, at lederne i Venezuela begynder at lytte til de forskellige stemmer i Venezuela og arbejder sammen på fredelig maner for at finde løsninger, siger Josh Earnest, talsmand for Det Hvide Hus i Washington.

USA's ord gør formentlig ikke det store indtryk på præsident Maduro, der har gjort en dyd ud af at gøre amerikanerne til hele årsagen for den miserable situation i landet.

Han har bedt militæret forberede sig på, hvad han kalder truslen om en væbnet intervention støttet af USA på foranledning af "Venezuelas fascistiske højrefløj".

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.