Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Storbritannien kritiserer Rusland for dom over Putin-fjende

Britisk regering er bekymret over dom til Navalnij, som udelukkes fra at stille op til russisk præsidentvalg.

Aleksej Navalnij.
Aleksej Navalnij.

Den britiske regering er bekymret over, at oppositionsleder Aleksej Navalnij i Rusland blev idømt fem års betinget fængsel onsdag.

Dommen betyder, at han ikke kan stille op ved præsidentvalget mod Vladimir Putin til næste år.

»Vi er bekymrede over dommen mod den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnij. Dommen rejser igen spørgsmål om den selektive brug af retsprincipper i Rusland,« skriver det britiske udenrigsministerium på sin hjemmeside.

Aleksej Navalnij, som har været åbenmundet kritiker af Putin, blev onsdag igen fundet skyldig i en sag om svindel ved en russisk domstol.

Straffen var fem års betinget fængsel og en bøde på 500.000 rubler, hvilket svarer til lige under 60.000 danske kroner.

Desuden må politikeren ikke stillet op til præsidentvalget i 2018. Putin ventes at genopstille.

Sagen er gået om efter en kendelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2013.

Domstolen sagde dengang, at Navalnij og hans bror, som også var anklaget i sagen om svindel, ikke fik en retfærdig retssag.

Oppositionspolitikeren sagde onsdag, at han ikke opgiver sin valgkampagne uden videre. Han håber fortsat at komme på stemmesedlen.

»Vi vil klage til alle domstole - herunder forfatningsdomstolen. Vi vil klage over den regel, vor modpart henviser til, da den er i strid med forfatningen,« sagde Navalnij ifølge nyhedsbureauet Tass.

Han mener, at dommen er et tegn på, at Kreml opfatter ham som farlig.

Navalnij, der tidligere har kaldt Putin for "korruptionens tsar", har været fængslet for kritik af styret og for politisk aktivisme.

Navalnij, der er født i juni 1976, har flere partier, der spænder fra højrefløj til venstrefløj, bag sig.

Han blev nummer to ved et borgmestervalg i Moskva i 2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.