Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Storbank betaler milliarder for vildledning om boliglån

Investorer tabte milliarder på Goldman Sachs-vildledning om boliglån ifølge USA's justitsministerium.

Banken Goldman Sachs har indgået aftale om at betale godt 5 milliarder dollar, svarende til 33 milliarder kroner, i samlet erstatning til investorer, efter at banken mellem 2007 og 2009 vildledte om boliglån.

I januar fremlagde banken ifølge det amerikanske udenrigsministerium et udkast til et forlig i sagen om bankens håndtering af boliglån under finanskrisen.

Investorerne tabte milliarder af dollar på de værdipapirer, de købte.

I april 2010 blev Goldman Sachs sagsøgt for at have udbudt lånepakker til boligkøbere uden at informere investorer i banken om, at lånene var udvalgt af en hedgefond, der samtidig spekulerede i, at lånene ville fejle.

Bankerne har givet myndighederne urigtige oplysninger om kvaliteten af deres udlån til boligkøbere, skrev New York Times, da stævningen fra de amerikanske finansmyndigheder var på vej.

Bankerne blev anklaget for at have vildledt både myndigheder og låntagere, da boligmarkedet i USA var på kogepunktet før finanskrisen.

Da boligboblen i USA brast, rystede det finansmarkeder over hele verden, og forårsagede recession i USA og mange andre lande.

Med de såkaldte subprimelån, hvor udbydere af boliglån så stort på låntagernes mulighed for at honorere betalingsforpligtelserne, lykkedes det bankerne at få folk til at købe boliger, der var langt dyrere, end lånernes økonomi kunne klare.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.