Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stor amerikansk klimarapport går i rette med Trump

En omfattende rapport fra amerikanske forskere lader ikke i tvivl om, at klimaforandringer er menneskeskabte.

Præsident Donald Trump har gentagne gange kaldt klimaforandringer et kinesisk fupnummer, og i juni annoncerede han, at han vil trække USA ud af en global klimaaftale fra Paris. Scanpix/George Frey/arkiv
Præsident Donald Trump har gentagne gange kaldt klimaforandringer et kinesisk fupnummer, og i juni annoncerede han, at han vil trække USA ud af en global klimaaftale fra Paris. Scanpix/George Frey/arkiv

Washington. Det er "ekstremt sandsynligt", at globale klimaforandringer skyldes menneskelige aktiviteter som eksempelvis afbrænding af fossile brændstoffer.

Det konkluderer en omfattende klimarapport fra den amerikanske regering, der dermed modsiger påstande fra præsident Donald Trump og medlemmer af hans administration, der åbent har betvivlet klimaforandringer.

- Når det kommer til global opvarmning i løbet af det sidste århundrede er der ingen anden forklaring, der kan findes bevis for, står der i rapporten fra flere end 50 forskere under den amerikanske regering.

Rapporten er en del af USA's nationale klimavurdering, som Kongressen giver mandat til hvert fjerde år.

Konklusionen i rapporten støtter det, som et overvældende flertal af videnskabsmænd verden over har sagt i årevis: at udledning af fossile brændstoffer er den primære årsag til global opvarmning, hvilket medfører en stigning i havniveauet, oversvømmelser, tørke samt hyppigere kraftige storme.

Præsident Donald Trump har gentagne gange kaldt klimaforandringer et kinesisk fupnummer, og i juni annoncerede han, at han vil trække USA ud af en global klimaaftale fra Paris.

Også direktøren for USAs miljøbeskyttelsesagentur (EPA), Scott Pruitt, har udtalt, at han ikke er overbevist om, at klimaforandringer skyldes menneskelige aktiviteter.

I en e-mail til nyhedsbureauet Reuters skriver talsmand for Det Hvide Hus Raj Shah fredag:

- Administrationen støtter videnskabelige analyser og debat og opfordrer til at kommentere udkastet til de dokumenter, der udgives i dag.

Embedsmænd i EPA afviser at kommentere rapporten.

Ifølge rapporten er de globale temperaturer steget med omkring en grad celsius i løbet af de sidste 115 år, mens de gennemsnitlige havniveauer er steget 17,78 centimeter i samme periode.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.