Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Største undersøgelse af Loch Ness-uhyret nogensinde: Skotland kan miste en formue

Skotland kan miste en formue i turist-indtægter, hvis forskerne finder bevis for, at Loch Ness-uhyret ikke eksisterer

Adrian Shine er leder af The Loch Ness Project, som over de sidste 30 år har udforsket og undersøgt Loch Ness og dens berømte mytologi. I disse dage står han i spidsen for en omfattende undersøgelse af den skotske ferskvandssø, der ifølge sagnet gemmer på et søuhyre.
Adrian Shine er leder af The Loch Ness Project, som over de sidste 30 år har udforsket og undersøgt Loch Ness og dens berømte mytologi. I disse dage står han i spidsen for en omfattende undersøgelse af den skotske ferskvandssø, der ifølge sagnet gemmer på et søuhyre.

Et uhyre? Eller blot en god historie? Sandheden om Loch Ness-uhyret kan være lige rundt om hjørnet. Og det kan koste skotterne et klækkeligt millionbeløb, hvis det viser sig, at der ikke er noget sømonster i Loch Ness-søen, som fablen ellers vil vide.

Adrian Shine, der er leder af The Loch Ness Project, som i de sidste 30 år har udforsket og undersøgt Loch Ness og dens berømte mytologi, er en af mændene i spidsen for den mest ’dybdeborende undersøgelse af Loch Ness nogensinde’, der lige nu finder sted i den skotske ferskvandssø.

Hvis det bliver bevist, at uhyret ikke eksisterer, kan det koste millioner af kroner, da chancen for at få et glimt af det sagnomspundne væsen tiltrækker tusindvis af turister fra hele verden, der hvert år booster den skotske økonomi med ifølge Sky News omkring 600 mio. kr.

Den igangværende undersøgelse, der går under navnet ’Operation Groundtruth’, blev sat i værk, efter en pensioneret fisker tidligere i år sagde, at han havde opdaget en dyb sprække i søbunden, der var stor nok til at huse det berømte Loch Ness-monster.

Resultater fra søgningen, hvor der bliver brugt en sonar, som scanner og kortlægger søbunden, afkræfter dog, at sprækken - den såkaldte ’Nessie grøft’ - er der.

»Desværre er grøften der ikke,« siger Adrian Shine til Sky News.

På trods af risikoen for at det kan gå ud over den skotskternede pengepung, hvis myten om Loch Ness-uhyret aflives, bliver undersøgelserne udover The Loch Ness Project støttet af turistorganisationen VisitScotland.​Der har altid være mystik

»Uanset hvad undersøgelsen afslører, vil der altid være en form for mystik, især det ukendte om hvad der i virkeligheden findes i Loch Ness,« siger Malcolm Roughead, der er øverste chef i VisitScotland, til BBC.

Sigtbarheden i den verdenskendte sø er utrolig lav i forhold til andre britiske søer. Forskerne er derfor endnu ikke færdige med at scanne hele søen, der ifølge Adrian Shine er 230 meter dyb.

Selvom der endnu ikke er fundet noget søuhyre, betyder det ikke, at fangsten er udeblevet totalt. Undervandsrobotten ’Munin’, der normalt bliver brugt til at lede efter nedstyrtede fly, har indtil videre fundet et monster fra en gammel film om Loch Ness-uhyret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.