Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Større kontrol med droner i første fælles EU-regler

Europa-Parlamentet har med stort flertal vedtaget nye regler for droner. En milepæl, siger parlamentariker.

EU er på vej med nye regler, der skærper kravene til både piloter og droner. De første fælles EU-regler skal gøre op med et virvar af nationale bestemmelser.
EU er på vej med nye regler, der skærper kravene til både piloter og droner. De første fælles EU-regler skal gøre op med et virvar af nationale bestemmelser.

Piloter, der flyver med større droner, skal indskrives i nationale registre og i nogle tilfælde gennemgå træning, før de kan lade deres ubemandede fartøj gå i luften.

Farlige droner, der kan gøre skade ved styrt, skal både registreres og id-mærkes, så de nemt kan identificeres.

Afhængigt af hvor tunge de er, skal dronerne desuden være i stand til at lande automatisk, hvis piloten mister kontrollen med dem.

Og hvis de flyver i trafikerede områder, kan der stilles krav om ekstraudstyr, der kan forebygge kollisioner.

Det er nogle af elementerne i de første fælles EU-regler for flyvning med droner, som Europa-Parlamentet tirsdag har vedtaget.

Vedtagelsen skete med 558 stemmer for, 71 imod, mens 48 undlod at stemme.

Den liberale hollænder Matthijs van Miltenburg, der er medforfatter på parlamentets dronerapport, kalder de nye regler »en sand milepæl«.

»Det har stor betydning, at de europæiske regler både er fleksible og fremtidssikrede,« siger han.

Afstemningen i parlamentet følger op på en foreløbig aftale om reform af de europæiske regler for flyvesikkerhed, som forhandlere fra medlemslandene og parlamentet indgik i november sidste år.

EU's medlemslande skal nu også sige god for de nye regler, før de kan føres ud i livet.

Herefter skal EU-Kommissionen i gang med at udarbejde konkrete forslag, der udmønter de nye regler for sikkerhed og beskyttelse af folks privatliv.

Der skal blandt andet indføres grænser for, hvor højt og hvor langt dronerne må flyve.

Og desuden skal der laves faste regler for, hvilke droner og hvilke piloter der skal stilles større krav til end andre.

I dag er droner på under 150 kilo omfattet af forskellige nationale regler i EU-landene.

Det betyder, at producenter af droner skal leve op til mange forskellige nationale krav. Det skal de nye fælles EU-regler gøre op med.

Ifølge Europa-Parlamentet er dronebranchen inde i et milliardboom, hvor der frem mod 2050 kan skabes 150.000 nye job i EU.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.