Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Støjberg: Problemet er, at der er gået hul på Europa

Danmark har problemer med alle de modeller, som EU-Kommissionen har foreslået i sit udspil til asylreformer.

Danmark har problemer i alle tre aylmodeller, der er fremlagt fra EUs side, siger Inger Støjberg.
Danmark har problemer i alle tre aylmodeller, der er fremlagt fra EUs side, siger Inger Støjberg.

Intet er vigtigere end at få kontrol over Europas ydre grænser, når det gælder om at håndtere flygtninge- og migrationskrisen.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) torsdag ved ankomsten til EU's indenrigsministermøde i Luxembourg.

Her skal EU-landene blandt andet diskutere det udspil til reform af EU's asylsamarbejde, som EU-Kommissionen fremlagde tidligere på måneden.

EU-Kommissionen har skitseret tre forskellige reformmodeller, der alle bygger videre på den ellers stærkt omdiskuterede tvungne omfordeling af flygtninge. Men det er Danmark - og mange andre EU-lande - lodret imod.

- Der er problemer i alle tre modeller, og det vil jeg ikke lægge skjul på, siger Inger Støjberg.

Samtidig siger hun, at det grundlæggende problem er, at Europa ikke har styr på sine ydre grænser.

- Der er gået hul på Europa. Når man så lukker et af hullerne, så finder man bare en ny vej ind i Europa. Det er det grundlæggende problem, siger Inger Støjberg.

Hun siger, at det vigtigste for Danmark er at blive i Dublin-samarbejdet, der fastslår, at første ankomstland skal behandle en asylansøgning.

Men samarbejdet er brudt sammen under presset fra de over 1,2 millioner asylansøgere, der sidste år ankom til EU, og derfor vil EU-Kommissionen enten supplere eller erstatte det gamle system med nye tvungne omfordelinger af flygtninge i Europa.

Danmark er på grund af retsforbeholdet i dag med i Dublin-samarbejdet gennem en parallelaftale.

Hvis EU vedtager ændringer af reglerne, skal Danmark sige ja til dem for at blive i samarbejdet eller vælge at stå helt uden for.

- Vi skal kæmpe for, at vi fortsat kan være i Dublin. Ellers risikerer vi at blive et land, man kan asylshoppe sig til.

- Man kan shoppe rundt i Europa, og hvis man er utilfreds med forholdene, kan man til sidst søge asyl i Danmark. Det går selvfølgelig ikke, siger Støjberg.

Samtidig understreger hun, at det er afgørende for Danmark, at dansk udlændingepolitik bliver besluttet i København og ikke i Bruxelles.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.