Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sri Lankas præsident lover jord til 100.000 krigsofre

Borgerkrigen i Sri Lanka varede i 26 år, kostede flere tusinde livet og førte til, at mange blev fordrevet.

Colombo: Seks år efter afslutningen af Sri Lankas etniske borgerkrig forpligter landets præsident Maithripala Sirisena sig til at give jordlodder til op mod 100.000 mennesker, som stadig bor i lejre.

Det skal ske indenfor seks måneder, siger præsidenten i et interview med det franske nyhedsbureau AFP.

- Det er et ambitiøst mål, men jeg vil have, at alle de internt fordrevne får jord til at bygge hjem, siger præsidenten.

- Jeg opretter en mekanisme til at fuldføre denne proces indenfor seks måneder, siger han videre.

Borgerkrigen i Sri Lanka var en væbnet konflikt mellem den tamilske partisanbevægelse, LTTE, og regeringen i Sri Lanka. Den brød ud i 1983, og varede indtil regeringen besejrede De Tamilske Tigre i 2009.

Ifølge en FN-rapport i 2015 begik både landets regeringsstyrker og den tamilske partisanbevægelse efter alt at dømme krigsforbrydelser, da titusinder af civile blev fanget midt i kampene under regeringsoffensiven mod De Tamilske Tigre for over seks år siden.

Offensiven førte til en blodig afslutning på den langvarige borgerkrig, samtidig med at den gjorde det af med "tigrene" i LTTE. En række af partisanernes topledere blev dræbt.

Ifølge FN er et retsopgør efter krigen af afgørende betydning for Sri Lankas retssystem, og FN foreslår, at der oprettes "en specialdomstol" med internationale dommere.

Tamiler udgør omkring 15 procent af befolkningen på Sri Lanka, mens singaleserne udgør 75 procent. Tamilerne er i flertal i den nordlige og nordøstlige del af øen.

Tamilerne fremsatte i 1972 deres krav om en egen stat i deres områder. Partisanbevægelsen LTTE blev dannet i 1976.

Konflikten udviklede sig i 1983 til en fuld borgerkrig, som varede i 26 år. Konflikten anslås at have kostet næsten 100.000 mennesker livet.

I 2002 indgik parterne en våbenhvile efter norsk mægling, men allerede året efter trak LTTE sig fra videre forhandlinger.

I 2008 trak regeringen sig fra våbenhvileaftalen og optrappede kampene mod LTTE for at nedkæmpe bevægelsen. Over 40.000 mennesker skal have mistet livet under den sidste offensiv, som sluttede med sejr i maj i 2009.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.