Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sri Lanka begrænser stuepige-eksport efter halshugning

Fremover skal srilankanske kvinder være fyldt 25, før de må rejse til Saudi Arabien og prøve lykken som stuepiger. Det sker efter en halshugning tidligere på måneden.

Srilankanske kvinder demonstrerer i Colombo efter halshugningen af stuepigen Rizana Nafeek.
Srilankanske kvinder demonstrerer i Colombo efter halshugningen af stuepigen Rizana Nafeek.

Det får nu konsekvenser, at saudiske myndigheder først i januar eksekverede en halshugning af en srilankansk stuepige.

Stuepigen, Rizana Nafeek, arbejdede hos en ægtepar, hvis søn døde i 2005, mens Rizana Nafeek passede ham. Ifølge anklagen havde den dengang 17-årige Nafeek kvalt ham - hun vedblev, at drengen havde fået mælk galt i halsen og var kvalt af det. I 2007 blev hun dømt for mord på drengen efter krav fra drengens familie, og i januar i år altså henrettet med et sværd.

Men det ser Sri Lanka ikke med milde øjne på, skriver CNN, og nu hæver myndighederne i landet aldersgrænsen for hvor unge piger, der må rejse til Saudi Arabien for at arbejde i huset hos saudiske familier. 25 år skal saudiske kvinder fremover være, før de må rejse.

I samme ombæring indfører Sri Lanka, at kvinder skal være fyldt 21 år, før de må tage arbejde som tjenestepersonale i vestasiatiske lande.

En talsmand for den saudiarabiske regering kritiserede i forbindelse med mediestormen oven på henrettelsen den vestlige verdens reaktion og fordømte »forkerte informationer i forbindelse med sagen«. Han nægtede desuden, at Rizana Nafeek var 17 år og mindreårig på tidspunktet for dødsfaldet:

- Som der står i hendes pas, var hun 21 år, da hun begik forbrydelsen, sagde han ifølge The Guardian.

Sagen har sat fokus på Saudi Arabiens strafpraksis og på de mange udenlandske arbejdere, som sidder på landets dødsgange. Lige nu kender man til 45 indonesiske stuepiger, der venter på at blive henrettet. Præcis hvor mange udlændinge, der venter på henrettelse i Saudi Arabien vides ikke, da de saudiarabiske myndigheder ikke selv offentliggør tal for området.

Halshugninger i Saudi Arabien følger ifølge ABC News specielle regler. De foregår i offentligheden, typisk på åbne pladser i en by eller nær fængsler. Både bødlen og den dømte bærer hvidt tøj. Den dødsdømte har håndjern på og bind for øjnene - og får ofte et bedøvende middel før halshugningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.