Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sporhunde skal finde forsvunden flypioner på stillehavsø

I 1937 forsvandt flypioneren Amelia Earhart et sted i Stillehavet, mens hun forsøgte verdens da hidtil længste jordomflyvning. På en lille stillehavsø vil National Geographic og en gruppe, der lokaliserer historiske fly, nu bruge sporhunde til at finde hendes jordiske rester.

ARKIVFOTO. Amelia Earhart er både en helt i USA og et forbillede for mange overalt i verden.
ARKIVFOTO. Amelia Earhart er både en helt i USA og et forbillede for mange overalt i verden.

I 1920 fik den da 24-årige amerikaner Amelia Earhart for ti dollar en flyvetur ved en flyopvisning i Toronto. Den forandrede hendes liv, og overbeviste hende om, at flyvning skulle være hendes fremtid. Det blev den, men den blev også hendes død.

I 1932 blev Earhart den første kvinde, der fløj alene over Atlanterhavet. Det skete fem år efter, at Charles Lindbergh som den første havde krydset Atlanten. Knap 15 timer efter at være lettet fra Newfoundland i Canada landede Earhart på en mark udenfor Derry i Nordirland.

Tre år senere blev hun den første, der fløj fra Honolulu på Hawaii til Oakland i Californien. Bedrifterne gjorde Amelia Earhart til både en helt i USA og et forbillede for mange overalt i verden.

Derfor var opmærksomheden også stor, da hun i 1937 sammen med navigatøren Fred Noonan begav sig ud på det, der skulle have været verdens hidtil længste jordomflyvning. Men på rejsens sidste del, som Earhart skulle tilbagelægge over Stillehavet mod USA, forsvandt både Earhart og hendes fly.

Siden er der blevet gjort utallige forgæves forsøg på at lokalisere Earharts sidste hvilested. Men nu kan National Geographic Society fortælle, at selskabet i samarbejde med en international gruppe, der har specialiseret sig i at lokalisere historiske fly - International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) – mener at være tættere på end nogensinde.

Amelia Earhart med sit fly i Essone i Frankrig i 1930erne.
Amelia Earhart med sit fly i Essone i Frankrig i 1930erne.

TIGHAR har sendt et hold til den lille stillehavsø Nikumaroro, tidligere kendt som Gardner Island, som ifølge flere teorier er stedet hvor Earhart landede, og hvor flere knogler, der senere gik tabt, blev fundet i 1940.

Missionen er den 12. som TIGHAR har sendt på jagt efter Earhart. De tidligere har på øen blandt andet lokaliseret stykker af plexiglas, en lynlås og andet, som kan have stammet fra Earharts tøj eller fly. Men indtil videre mangler det definitive bevis på, at Earhart nødlandede på Nikumaroro.

Denne gang har missionen fra TIGHAR imidlertid medbragt en række nye undersøgelsesværktøjer. Det mest bemærkelsesværdige er de fire border collier Berkeley, Piper, Marcy og Kayle. Hunde, som er specialiseret i at opstøve menneskerester og som, ifølge National Geographic, med stort held tidligere har gjort netop det.

Flere, der har beskæftiget sig med Earharts forsvinden, mener dog, at det er langt mere sandsynligt, at hendes fly endte i havet, end at hun nødlandede på en ø. Andre eksperter finder det usandsynligt, at der vil være knogler eller DNA tilbage på den varme og fugtige stillehavsø, selv hvis hun faktisk nødlandede der, 80 år senere.

Udateret foto fra 1930erne af Amelia Earhart i Essone i Frankrig.
Udateret foto fra 1930erne af Amelia Earhart i Essone i Frankrig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.