Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Splid om international fordømmelse af Gaza-konflikt

Rusland raser over USA, som blokerer for en fælles fordømmelse af konflikten i Gaza-striben i FNs Sikkerhedsråd.

RUSLAND: Ruslands FN-ambassadør beskylder nu USA for at blokere for, at FNs Sikkerhedsråd fordømmer den eskalerende konflikt mellem Israel og Hamas i Gaza-striben.

Ifølge russiske Vitaly Churkin udarbejdede Marokko en udtalelse om sagen sidste torsdag, men på grund af USA er den endnu ikke blevet offentliggjort.

- Et af Sikkerhedsrådets medlemmer - jeg er sikker på, at I kan gætte hvilket - har indikeret, at de ikke er parate til at gå med på nogen reaktion fra Sikkerhedsrådet, siger Churkin med slet skjult henvisning til USA.

- Det kan ende med at skade de igangværende bestræbelser (for at skabe fred, red.), som Egypten står bag i regionen, forklarer han ifølge Reuters.

FNs Sikkerhedsråd har i årevis været fastlåst, når det gælder konflikten mellem Israel og Palæstina, og intet tyder på, at den situation er ved at ændre sig. Bølgerne har gået højt i Sikkerhedsrådet, siden den ulmende konflikt mellem ærkefjenderne Israel og Hamas blussede op i sidste uge. Medlemmernes repræsentanter har holdt møder for lukkede døre, og ifølge unavngivne FN-diplomater er der stor uenighed om særligt ét punkt i den tekst, der arbejdes på.

Den nævner nemlig ikke et ord om de missiler, som Hamas gennem længere tid har sendt mod Israel, og som ifølge israelerne er skyld i de militære reaktioner fra landets side.

Men lykkes det ikke at blive enige om en udtalelse, vil den russiske FN-ambassadør presse på for at få vedtaget en resolution, der anses for at være et stærkere træk end en udtalelse. En resolution fra Sikkerhedsrådet kan dog kun gå igennem, hvis ingen af de fem permanente medlemmer af rådet - USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig - nedlægger veto. FN-kilder siger til Reuters, at USA vil gøre alt for at beskytte sin nære allierede Israel, og at det derfor kan ende med et veto fra amerikanernes side. De amerikanske repræsentanter skulle ifølge Reuters’ kilder have fået strenge instrukser fra Washington om ikke at tilslutte sig nogen udtalelse.

Mens Sikkerhedsrådet diskuterer i New York, ankom FNs generalsekretær mandag aften til den egyptiske hovedstad Kairo, hvor han vil forsøge at presse på for en våbenhvile mellem Israel og Hamas. Samtidig fortsætter dødstallet med at stige, og flere end 100 mennesker har nu mistet livet, siden konflikten blussede op onsdag i sidste uge.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.