Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Spansk prinsesse undgår fængsel i mands sag om skattesnyd

Skattesnyd koster Iñaki Urdangarín seks år bag tremmer, mens hans kone, prinsesse Cristina, slipper for straf.

ARKIVFOTO: Spaniens prinsesse Cristina sammen med sin mand Inaki Urdangarin.
ARKIVFOTO: Spaniens prinsesse Cristina sammen med sin mand Inaki Urdangarin.

Palma. Den spanske konges svoger Iñaki Urdangarín kendes skyldig i skattesnyd og får seks år og tre måneders fængsel.

Prinsesse Cristina, som er det første medlem af kongefamilien tiltalt i en straffesag, blev frifundet. Hun risikerede flere års fængsel.

Cristina skal dog betale en bøde for at svigte sin borgerpligt, hedder det i dommen fra retten i Palma de Mallorca.

Prinsessen har under retssagen sagt, at hendes mand stod for økonomien, og at hun ikke havde kendskab til skattesvindel.

Iñaki Urdangarín skal ud over fængselsstraffen betale en bøde på 512.000 euro, der svarer til 3,8 millioner kroner. Anklageren havde krævet 19 og et halvt års fængsel.

Den 51-årige prinsesse, der er søster til Spaniens kong Felipe, er det første medlem af kongefamilien, som har været anklaget i et retssag.

Retssagen blev indledt efter en seks år lang efterforskning af velgørenhedsfonden Nóos Foundation, som ledes af Urdangarín.

Sammen med prinsesse Cristina ejede Urdangarín et firma, som angiveligt tjente store summer på at trække penge ud af Nóos.

Cristina har forklaret, at hendes eneste rolle i firmaet var, at hun tillod sit navn anvendt.

Ifølge anklagemyndigheden blev Nóos brugt til skattesvindel for mange millioner kroner.

15 andre var også tiltalt i sagen. Blandt dem er Diego Torres, som var en af Urdangaríns forretningspartnere.

Han blev idømt otte år og seks måneders fængsel. Han skal desuden betale en bøde på seks millioner euro, knap 45 millioner danske kroner.

Da kong Felipe i 2014 afløste sin far på tronen, lovede han i sin kroningstale, at det skulle være slut med skandaler i det spanske kongehus.

Med ham som konge ville spanierne få en "retskaffen, ærlig og gennemsigtig" embedsførelse.

Det fik hans søster omgående at føle. Cristina blev frataget sine kongelige forpligtelser og blev bedt om at holde sig væk fra officielle familiearrangementer.

Han fratog også sin storesøster titlen som hertuginde af Mallorca.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.