Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Spansk domstol: Catalansk afstemning var ulovlig

Tilhængere af en løsrivelse i Catalonien blokerer vej og stopper tog i den nordøstlige region.

Tilhængere af en løsrivelse i Catalonien blokerede onsdag veje og stoppede snesevis af nærtog i den nordøstlige region som led i protester mod fængslingen af catalanske regeringsmedlemmer og aktivister. Scanpix/Josep Lago
Tilhængere af en løsrivelse i Catalonien blokerede onsdag veje og stoppede snesevis af nærtog i den nordøstlige region som led i protester mod fængslingen af catalanske regeringsmedlemmer og aktivister. Scanpix/Josep Lago

Spaniens forfatningsdomstol siger onsdag i en kendelse, at den nylige afstemning om uafhængighed i Cataloniens nu afsatte parlament var ulovlig.

Kendelsen kom samtidig med, at tilhængere af en løsrivelse blokerede veje og stoppede snesevis af nærtog i den nordøstlige region. Det var som led i protester mod fængslingen af catalanske regeringsmedlemmer og aktivister.

Flere tusinde demonstranter demonstrerede på den centrale plads i Barcelona, hvor en fagforening havde varslet generalstrejke onsdag.

Forfatningsdomstolen har tidligere kendt afstemningen i Catalonien for forfatningsstridig. Men kendelsen var midlertidig.

Løsrivelsesafstemningen blev boykottet af de fleste parlamentsmedlemmer fra oppositionspartierne. Den blev gennemført trods tidligere retskendelser om, at den var ulovlig.

Ved afstemningen stemte 70 medlemmer for uafhængighed, mens 10 stemte imod. Parlamentet har 135 medlemmer.

Som reaktion afskedigede Spaniens regering parlamentet og udskrev valg i regionen til afholdelse 21. december.

Den afsatte catalanske leder, Carles Puigdemont, og fire eksministre fra hans regionale regering ankom til Belgien i sidste uge. De sagde, at de var flygtet for at undgå anholdelse i Spanien.

Puigdemont og de fire ministre skal møde i retten i Belgien 17. november. Her skal de høres i sagen om Spaniens krav om udlevering.

Udleveringskravet er en følge af deres rolle i den løsrivelsesproces, som der blev banet vej for, da catalonierne 1. oktober stemte om uafhængighed.

Natten til mandag sendte en belgisk undersøgelsesdommer Puigdemont og fire andre ministre på fri fod. Det skete efter et ti timer langt retsmøde.

Det var på betingelse af, at Puigdemont og de fire tidligere ministre ikke forlader Belgien uden en dommers tilladelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.