Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Spansk domstol afviser Puigdemont som eksilpræsident

Spaniens forfatningsdomstol siger, at Puigdemont skal tages i ed i Spanien for at blive catalansk præsident.

Carles Puigdemont, der her ses under en debat på Københavns Universitet i sidste uge, bliver nødt til at rejse til Spanien, hvis han vil være Cataloniens præsident, siger den spanske forfatningsdomstol.
Carles Puigdemont, der her ses under en debat på Københavns Universitet i sidste uge, bliver nødt til at rejse til Spanien, hvis han vil være Cataloniens præsident, siger den spanske forfatningsdomstol.

Madrid. Carles Puigdemont bliver nødt til at begive sig til sit hjemland, Spanien, hvis han vil genindtræde på posten som regional præsident i Catalonien.

Den spanske forfatningsdomstol har lørdag aften fastslået, at Puigdemont kun kan tages i ed som Cataloniens præsident, hvis han vender tilbage til Spanien og får en tilladelse til at blive præsident fra en domstol.

Det skriver Reuters.

Puigdemont har ellers tidligere erklæret, at han mener, at han godt kan arbejde som præsident fra sit eksil i Belgien og eksempelvis kommunikere med catalanerne via Skype på internettet.

Det er meningen, at der skal være en tillidsafstemning i det catalanske parlament om Puigdemont, der er den eneste præsidentkandidat, 30 januar.

Puigdemont forlod Spanien i slutningen af oktober, efter at han og hans separatistiske flertal i Cataloniens regionale parlament i Barcelona havde organiseret en forfatningsstridig folkeafstemning om løsrivelse fra det øvrige Spanien.

Afstemningen blev holdt 1. oktober. Kun omkring 43 procent af vælgerne deltog.

Spanien havde erklæret afstemningen for forfatningsstridig og forsøgte at hindre den med blandt andet store politistyrker.

Men der blev stemt mange steder, og omkring 90 procent af de afgivne stemmer sagde ja til selvstændighed, sagde Puigdemonts administration, der stod for optællingen af stemmerne.

Senere i oktober vedtog parlamentet en selvstændighedserklæring, men så ophævede den spanske regering og domstolene Cataloniens selvstyre, og Puigdemont og flere af hans ministre rejste til Belgien.

Andre ledende personer i den catalanske administration blev anholdt.

Spaniens regering udskrev et nyt valg i Catalonien, og det blev holdt i december. Separatisterne fik atter flertal, og Puigdemont blev også valgt.

Han har opholdt sig i Belgien siden slutningen af oktober.

Dog var han i sidste uge på en kort visit i København, hvor han deltog i et debatarrangement på Københavns Universitet og også mødtes med enkelte politikere i Folketinget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.