Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Spanien og Portugal risikerer EU-bøde for underskud

Spanien og Portugal bryder reglerne for, hvor stort underskud eurolandene må have, fastslår EU-Kommissionen.

Bruxelles. Spanien og Portugal kan blive de første lande i eurozonen, som får bøder for at bryde EU-reglerne for statsunderskud.

De to lande har ikke gjort tilstrækkeligt for at nedbringe de statslige underskud, skriver kommissionen torsdag i en meddelelse.

Begge lande har tidligere fået rykket fristen for, hvornår de skulle bringe underskuddet inden for de rammer, der gælder for eurozonen.

- Spanien og Portugal er kommet langt siden krisens begyndelse, siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis.

- Men på det seneste er de to lande kommet ud af kurs i forhold til at rette op på deres underskud, og de har ikke nået deres budgetmål.

I Portugal lyder underskuddet på 4,4 procent af bruttonationalproduktet (bnp), mens Spanien ventes at have et underskud på 3,9 procent af bnp ved årets udgang.

Medlemmerne af eurosamarbejdet skal ifølge reglerne holde deres underskud på højst tre procent af bnp og gælden på højst 60 procent af bnp.

Ifølge EU's regler kan eurolande, der overskrider grænsen på tre procent, idømmes en bøde på mindst 0,2 procent af bnp. Hidtil har kommissionen dog aldrig sanktioneret nogen af eurolandene.

I næste uge skal eurozonens finansministre drøfte en mulig bøde til de to lande, når ministrene mødes tirsdag.

Avisen Financial Times skriver, at timingen er akavet for kommissionen på grund af politisk ustabilitet i Spanien og chokket efter Storbritanniens folkeafstemning om EU-exit.

Nu sendes den politiske varme kartoffel videre til finansministrene, som skal forsøge at besvare spørgsmålet om, hvor meget fleksibilitet der skal tillades med offentlige finanser.

Hvis finansministrene understøtter kommissionen, indleder det en 20-dages proces, hvor Bruxelles kan forberede eventuelle straffe, mens Lissabon og Madrid kan forsøge at appellere for en mere lempelig behandling, skriver Financial Times.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.